Obama reptetné Clinton kampányát

Hillary Clinton, Obama, USA, választás, kampány
US President Barack Obama and Democratic presidential candidate Hillary Clinton leave a campaign event in Charlotte, North Carolina, on July 5, 2016. US President Barack Obama threw his full weight behind Hillary Clinton's bid to succeed him, extolling the experience and fighting spirit of his former secretary of state at their first joint campaign appearance. "I'm here today because I believe in Hillary Clinton," Obama told the rally in Charlotte, North Carolina. "There has never been any man or woman more qualified for this office." / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton és Barack Obama együtt kampányoltak Észak-Karolinában, ami nagyon jól jött Clintonnak: az FBI igazgatója ugyanis keményen kritizálta az egykori külügyminisztert a szerverügy miatt, bár vádemelést nem javasolt. Közben Donald Trumpnak azt kellett bizonygatnia: nem szereti Szaddám Huszeint.
Vágólapra másolva!

Nincs megállás az amerikai politikában. Még a pártok jelöltállító gyűlései előtt járunk (igaz, ezekre sem kell sokat várni: a republikánusok két, a demokraták három hét múlva tartják rendezvényüket), de Hillary Clinton és Donald Trump már lényegében elnökjelöltként kampányolva járják az országot.

A szerverbotrány ismételt napirendre kerülése – annak ellenére, hogy úgy tűnik, Hillary Clinton megússza a felelősségre vonást – tálcán kínálta a lehetőséget a népszerűsége javítására az elmúlt időben kicsit lendületét vesztő Donald Trump számára.

Ehhez képest megint neki kellett magyarázkodnia

egy sokak szerint antiszemita Twitter-bejegyzés és Szaddám Huszein korábbi iraki diktátor méltatása miatt. Ráadásul Hillary Clinton oldalán Barack Obama is beszállt a kampányba.

Hillary Clinton és Barack Obama Ohióban Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Csak egy seriffcsillag volt

Donald Trumpot egy Twitter-bejegyzés miatt támadták ismét: a megosztott képen Hillary Clinton látszik a „minden idők legkorruptabb jelöltje” szöveg kíséretében. A képen egy hatágú, Dávid-csillagra hasonlító forma is van, amit egyesek szerint antiszemita utalásnak szántak. A bejegyzést először törölték, utána pedig egy körre cserélték a csillagot.

Trump a tegnap esti gyűlésén beszélt az esetről, amit az egyik legfontosabb billegő államban, Ohióban tartottak. Azt mondta, hiba volt levenniük a bejegyzést, és ellentámadásba is lendült. Szerinte ugyanis azoknak vannak „beteges hajlamaik”, akik antiszemita utalást láttak a csillagban.

Donald Trump szerint csak a média csinált ügyet a Twitter-posztjából Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

De Donald Trumpnak amiatt is magyarázkodnia kellett, hogy kedden dicsérte Szaddám Huszein egykori iraki diktátort. Amellett, hogy rossz embernek nevezte, méltatta a terroristákkal szembeni fellépését. Úgy fogalmazott:

Trump szavai a republikánusok között is nagy felhördülést váltottak ki, hiszen pont ők indítottak háborút Szaddám Huszein ellen 2003-ban, és arra is felhívták a figyelmet, hogy a korábbi iraki elnök maga is támogatott terroristákat. Egyébként Trump szavai annak fényében nem lehetnek nagyon meglepőek, hogy már korábban is kifejtette: a Közel-Keletet destabilizálta a korábbi autokratikus vezetők eltávolítása.

Szerda este azt mondta az ügyről, hogy ő csak Huszein terroristákkal szembeni fellépését tartja jónak:

– magyarázta. Donald Trump kritikusai szerint ez a két eset csak azokat a véleményeket erősíti, hogy a milliárdos a kiszámíthatatlansága miatt nem alkalmas elnökjelöltnek. Ahelyett ugyanis, hogy Hillary Clinton szerverbotrányáról szólnának a hírek, megint Trump mondatai voltak terítéken.

Együtt a közös ellenség ellen

Hillary Clintont és csapatát az FBI igazgatója „nagyon gondatlannak” nevezte amiatt, hogy Clinton külügyminiszterként saját, családi szerverről működő postafiókját használta hivatalos levelezései során, de vádemelést nem javasolt. A felelősségre vonás elmaradását Loretta Lynch főügyész is megerősítette később.

Donald Trump szerint riválisa felmentése csak újabb bizonyíték a rendszer korruptságára. Hillary Clinton megválasztása esetén ugyanis jó esély van arra, hogy ismét Lynch lesz a főügyész. Így Lynch – Trump érvelése szerint – tulajdonképpen

egy szívességért cserébe bebiztosította a jövőjét.

Clinton kampánya nem lassított le az ügy miatt, sőt. Az egyik fontos államban, Észak-Karolinában – itt 2008-ban Obama nagyon kevéssel győzött, 2012-ben pedig kikapott – Obamával együtt léptek színpadra. A kampányba regnáló elnök ritkán kapcsolódik be ilyen erőteljesen, ráadásul Clinton és Obama kapcsolata – amikor még egymás ellen küzdöttek a jelöltségért – kimondottan feszült volt. A viszony azonban – legalább is az a része, amit a külvilág is láthat – sokat javult a közös munka során. Obama megítélése pedig még mindig nagyon pozitív, főleg olyan fontos választói csoportok (afroamerikaiak, nők, fiatalok, spanyolajkúak) körében, amelyek kulcsfontosságúak a demokrata győzelem megszerzésében. Mindezek mellett Obamának személyes motivációi is lehetnek az aktív szerepvállalásra, ugyanis

nagyon károsnak tartja a Donald Trump-jelenséget,

különösen úgy, hogy a milliárdos folyamatosan keményen kritizálja fontos intézkedéseit.

2008-ban még nem voltak ennyire jóban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Így, nem meglepő módon, Obama és Clinton közös fellépésük során – egymás méltatása mellett – Trump kritizálásával voltak elfoglalva. Például azon élcelődtek, hogy Trump még a Twitter-fiókját sem tudja megfelelően kezelni. Ez szerintük azt jelenti, hogy az ennél „kicsit” nagyobb feladatot jelentő elnökséggel sem tudna megbirkózni. Obama Trump „újból naggyá tesszük Amerikát” szlogenjével is foglalkozott. Különböző nemzetközi felmérésékre hivatkozva arról beszélt, hogy – hivatalba lépése óta – jelentősen javult az Egyesült Államok nemzetközi megítélése, és a legtöbben ismét a világ vezető hatalmának tartják az országot. Így szerinte nincs mit ismét naggyá tenni.

Hillary Clinton a hírek szerint egy kevésbé látványos, de fontos ügyben is előrelépett a héten. Egyre közelebb jutnak a megegyezéshez a legkomolyabb demokrata kihívójával, Bernie Sandersszel az ingyenes egyetemi oktatással kapcsolatban. Ez Sanders egyik legfontosabb programpontja, így a vermonti szenátor támogatásának megszerzésében nagyon fontos lehet a közös nevező megtalálása. A végső javaslat szerint valószínűleg a családok körülbelül 80 százaléka járattathatja gyerekeit tandíj nélkül az állami egyetemekre – ha novemberben a demokraták győznek.