A radikális jelölt vezet Ausztriában

osztrák választások
Freedom Party (FPOe) candidate Norbert Hofer reacts during an election party after the second round of the Austrian President elections on May 22, 2016 in Vienna. Austria and the European Union were on tenterhooks Monday as they waited to see whether Norbert Hofer had won a election runoff to become the bloc's first president from the anti-immigrant far-right. / AFP PHOTO / APA / HERBERT PFARRHOFER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Két százalékponttal vezet Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje Alexander Van der Bellen, a Zöldek aspiránsa előtt – derült ki a Gallup legfrissebb kutatásából. Ausztriában október 2-án tartják a megismételt elnökválasztási második fordulót. Májusban Van der Bellen győzött, de szavazatszámlálási anomáliák miatt az alkotmánybíróság megsemmisítette azt az eredményt. 
Vágólapra másolva!

Ha most lenne az elnökválasztás Ausztriában, akkor Norbert Hofer 51, míg Alexander Van der Bellen 49 százalékot kapna – derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből, amit az Oe24.at portál közölt. Nyugati szomszédunkban október 2-án tartják az elnökválasztás megismételt második fordulóját.

Egyelőre Norbert Hofer vezet Forrás: AFP/Herbert Pfarrhofer

A Gallup kutatásából az is kiderül, hogy Hofer várhatóan 46,5-55,5 százalék között fog végezni, míg Van der Bellen 44,5-53,5 százalék között. 72 százalék biztosan részt vesz majd az októberi választáson, ezenkívül 12 még bizonytalan a részvételben.

Korábban a Zöldek jelöltje nyert

Mint arról korábban beszámoltunk, az osztrák alkotmánybíróság július 1-jei ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást. Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.