Lemondott az iraki belügyminiszter a bagdadi kettős robbantás miatt

Bagdad, 2016. május 17. Autóroncs körül emberek Bagdadban 2016. május 17-én, miután az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet egyik tagja gépkocsiba rejtett pokolgéppel felrobbantotta magát az iraki főváros túlnyomórészt síiták lakta keleti szegénynegyedének, Szadrvárosnak az egyik piacán. Az iraki főváros síiták lakta negyedeiben pokolgépes merényletek sorozatát követte el az Iszlám Állam piacokon, és legalább ötvennégy embert megölt. (MTI/EPA/Ahmed Ali)
Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről Irak belügyminisztere kedden, néhány nappal a Bagdadban történt véres terrormerényletek után.
Vágólapra másolva!

Mohamed Gabban egy sajtótájékoztatón jelentette be távozási szándékát. Lemondása akkor válik véglegessé, ha Haider al-Abádi miniszterelnök elfogadja.

A vasárnapi kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése, az amerikai vezetésű 2003-as iraki invázió óta történt.

Elszállítják az áldozatok holttestét Bagdadban, miután autóba rejtett pokolgép robbant az iraki főváros Karrada negyedében Forrás: MTI/AP/Hálid Mohammed

Dzsihadisták egy csoportja vasárnap hajnalban levegőbe röpítette robbanóanyaggal megpakolt teherautóját az iraki főváros Karrada kereskedelmi negyedének egyik forgalmas utcáján.

A másik merényletet az as-Saab észak-bagdadi síita negyed egyik piacán követték el. A legújabb, kedd esti adatok szerint a két robbantás halálos áldozatainak száma elérte a 250-et.

A támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.