A Wikileaks nyilvánosságra hozta Hillary Clinton iraki háborúval kapcsolatos leveleit

Hillary Clinton
Former Secretary of State and Democratic Presidential hopeful Hillary Clinton testifies to the House Select Committee on Benghazi on Capitol Hill in Washington, DC, October 22, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
A Wikileaks kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozta Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjének több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyet még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háborúval kapcsolatban, és amelyet szabályellenesen a magánszerverén tárolt.
Vágólapra másolva!

A portál az amerikai külügyminisztériumtól kapta meg a leveleket még februárban, miután az információkhoz való hozzáférés szabadságáról szóló amerikai törvényre hivatkozva kérelmezte ezt. A Wikileaks hétfőn közölt a Twitter-fiókjában egy linket az e-mailekhez, amit aztán több híroldal is közzétett.

Forrás: AFP/Saul Loeb

Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy honlapja szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádat emelhet.

- jelentette ki Assange az ITV brit tévének nyilatkozva.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve azt javasolta, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton ellen.

Hangsúlyozta viszont: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt, és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

A republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump azonnal reagált, "csalónak" nevezve a rendszert, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke rossz precedensnek nevezte az FBI ajánlását.