Törvénysértő lehet a brexit az egyik legnagyobb jogi iroda szerint

brexit
A Union flag is seen flapping in the wind in front of one of the faces of the Great Clock atop the landmark Elizabeth Tower that houses Big Ben at the Houses of Parliament in London on June 27, 2016. Top Brexit campaigner Boris Johnson sought Monday to build bridges with Europe and with defeated Britons who voted to remain in the EU in last week's historic referendum. London stocks sank more than 0.8 percent in opening deals on Monday, despite attempts by finance minister George Osborne to calm jitters after last week's shock Brexit vote. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda bevonásával jogi eljárás indult annak megakadályozására, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse Nagy-Britanniát az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Az eljárást a Mishcon de Reya jogi cég indította, közelebbről nem azonosított ügyfelek megbízásából.

A társaság – amelynek ügyfele volt már sok más híresség mellett Diana hercegnő, Károly trónörökös néhai felesége is – a Downing Streetnek küldött átiratában közölte: a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás a brit állampolgárok véleményének kikérését szolgálta.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Jóllehet a többség kifejezésre juttatta azon kívánságát, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, a döntés a kilépési folyamat elindításáról, vagyis a Lisszaboni Szerződés vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásáról

a brit alkotmányos berendezkedés alapján a parlament hatáskörébe tartozik

– áll a jogi iroda részletes állásfoglalásában.

A Mishcon de Reya közölte: megbízói nevében már a múlt héten megkeresték a brit kormány jogi képviselőit, biztosítékokat kérve, hogy a kormány érvényt szerez az Egyesült Királyság alkotmányos rendjének, és a parlament szuverenitásának védelmét szem előtt tartva jár el az 50. cikkely aktiválásának ügyében.

A cég szerint ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra épülő alkotmányos eljárás, az törvénysértő lenne a kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Ebben az esetben a kilépési értesítés jogilag megtámadható – hangsúlyozzák a Mishcon de Reya szakértői.

A cég szerint a népszavazás eredményéhez nem fér kétség, ám

a referendum önmagában nem bír kötelező jogi erővel.

A parlament akkor teljesíti demokratikus kötelességét, ha a népszavazás eredménye mellett „más tényezőket is” figyelembe vesz végső döntésének meghozatalához – fogalmaz a jogi iroda állásfoglalása.

Hasonló véleményeknek más jogi szakértők is hangot adtak.

Az egyik legtekintélyesebb brit alkotmányjogász, Geoffrey Robertson professzor a The Times című konzervatív brit napilapnak a minap kijelentette: mindenki azt gondolja, hogy a brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – eldöntött tény, „pedig nem az”. A brit demokrácia alapköve ugyanis a parlament szuverenitása, és a parlamentnek érvénytelenítenie kellene a brit EU-tagságot rögzítő törvényt, mielőtt Nagy-Britannia kiléphetne az Európai Unióból. Robertson szerint az erről szóló alsóházi szavazáson a képviselőknek jogukban áll majd saját lelkiismeretüknek megfelelően voksolni, és sokan dönthetnek akár úgy is, hogy a brexit nem jó Nagy-Britanniának, ezért nemmel is szavazhatnak.

Forrás: AFP/Scott Heppell

Vernon Bogdanor professzor, a patinás King's College London egyetem oktatója, a brit politikatudomány és alkotmányjog egyik legtekintélyesebb kortárs gondolkodója arra mutatott rá nemrégiben közzétett helyzetértékelésében, hogy az alsóházi képviselőknek a brit parlamentarizmus hosszú történelmében példátlan módon olyasmit kellene törvénybe iktatniuk, amivel nagy többségük nem ért egyet. A képviselők kétharmada ugyanis EU-párti, és elveti Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.