Kanadában a kormányfő is részt vett a melegfelvonuláson

Vágólapra másolva!
Történelmet írt Justin Trudeau, aki első hivatalban lévő kanadai kormányfőként részt vett helyi idő szerint vasárnap a torontói melegfelvonuláson.
Vágólapra másolva!

A 2015 novembere óta kormányzó miniszterelnök a délkelet-kanadai nagyvárosban egy

szivárványszínű zászlót - a homoszexuálisok mozgalmának ismertetőjelét - lengetve vonult utcára.

A 44 éves kormányfő - aki házas, és három gyermek édesapja - lazacszínű ingben és fehér farmerben jelent meg a több tízezer látogatót vonzó rendezvényen, szelfiket készített és kezet rázott az út szélén állókkal. Kísérője is volt Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter, John Tory torontói polgármester és Kathleen Wynne, Ontario tartomány első bevallottan leszbikus kormányfőjének személyében.

A színes parádén egyperces csenddel emlékeztek meg a három héttel ezelőtt egy orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás 49 áldozatáról.

- hangsúlyozta Trudeau Toronto belvárosában, a felvonulás kezdetekor. Mint mondta, "nem kellene nagy dolognak lennie annak", hogy egy kormányfő is jelen van egy ilyen parádén, "mostantól kezdve pedig nem is lesz nagy dolog".

A Liberális Párt élén álló kanadai kormányfő szerint az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai ugyan már jelentős előrelépéseket tettek jogaik védelme terén, de sok még a feladat. Trudeau elmondta azt is: kormánya fontolóra vette annak lehetőségét, hogy a személyazonosító okiratokban a nem meghatározásakor a férfi és nő mellett feltüntetik a "semleges" opciót is.

A torontói melegfelvonulást rövid időre megakasztotta a feketékkel szembeni erőszak ellen kampányoló Black Lives Matter mozgalom aktivistáinak ülősztrájkja a parádé útvonalán. A tüntetés azonban békésen lezajlott, és a menet folytathatta útját.