Ankara már légibázist is adna az oroszoknak

Tornado vadászgép, Szíria
HANDOUT - A handout picture made available on 10 January by the Bundeswehr (German armed forces) shows two Recce Tornado jets of Germany's Air Force taking off on a deployment flight as part of the 'Counter DAESH' mission, in Incirlik, Turkey, 09 January 2016. Photo: Bundeswehr/Falk Baerwald/dpa (ATTENTION EDITORS: FOR EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH CURRENT REPORTING/ MANDATORY CREDIT: Photo: BUNDESWEHR/FALK BAERWALD/dpa)
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Ankara megengedi Moszkvának az incirliki légibázis használatát az iszlám Állam bombázásához – mondta egy interjúban a török külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

„Együttműködünk mindenkivel, aki az Iszlám Állam ellen harcol. Ankara megnyitotta az incirliki légibázist mindenki előtt, aki kész aktívan részt venni a küzdelemben. Miért ne működnénk együtt Oroszországgal ugyanígy?” – mondta Mevlut Cavusoglu a TRT állami tévécsatornának adott interjúban.

Később aztán pontosított, és azt állította, hogy csak együttműködésről beszélt, szó sem volt a bázis felajánlásáról az oroszoknak.

Az incriliki bázist jelenleg amerikai, német, brit, katari és szaúdi erők használják, az orosz légierő a latakiai bázisról indított eddig támadásokat a dzsihádisták ellen – emlékeztetett az Rt.com.

A német Tornadók is az incirliki bázist használják Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Falk Bärwald

Az ötletről egyébként a Kreml is csak a sajtóból értesült – ezt maga Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy jelentőségű javaslatról van szó, amelyet politikai és katonai szempontból is alaposan elemezni fognak – írta a Spuntiknews.

Az incirliki a NATO egyik támaszpontja, amelyet 1951-ben kezdtek építeni az amerikaiak 11 kilométerre Adana városától.