Most Theresa May a legnépszerűbb brit miniszterelnök-jelölt

politics parties Horizontal
British Interior Minister Theresa May addresses a press conference in central London on June 30, 2016. British interior minister Theresa May announced her bid to succeed Prime Minister David Cameron on Thursday, saying negotiations to leave the European Union should not begin before the end of the year. / AFP PHOTO / FRANTZESCO KANGARIS
Vágólapra másolva!
Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje a vasárnap ismertté vált új felmérések szerint.
Vágólapra másolva!

Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be, hogy őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután a referendumon a választók többsége a kilépésre voksolt. A pártvezetői és a miniszterelnöki tisztségért Theresa May, valamint Michael Gove igazságügyi miniszter, Stephen Crabb munkaügyi miniszter, Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár verseng.

Theresa May Forrás: AFP/Frantzesco Kangaris

A két legolvasottabb vasárnapi brit tömeglap, a Mail on Sunday és a Sun on Sunday által megrendelt két különböző felmérés egyaránt Theresa May utcahossznyi előnyét jelzi a Konzervatív Párt szavazásra jogosult tagjai körében. A Mail megbízásából a Survation közvélemény-kutató által 1013 fős mintán elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a belügyminisztert a tory párttagok 59 százaléka szeretné a Konzervatív Párt élén és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban látni. Theresa May a teljes brit választópolgárságon belül is 50 százaléknyi támogatottságot tudhat magának.

Gove lemaradt

Michael Gove igazságügyi miniszter messze lemaradva a második helyen áll, a párttagok körében 15, a választásra jogosult teljes brit lakosságon belül 14 százalékos támogatottsággal. A Sun on Sunday számára az ICM közvélemény-kutató által elvégzett felmérés szerint Theresa Mayt a konzervatív választók 60 százaléka támogatja, Michael Gove-ra 10 százalék voksolna.

Gove súlyos bírálatok kereszttüzébe került még

a Konzervatív Párton belül is azóta, hogy a héten teljesen váratlanul megvonta támogatását az addigi abszolút favoritnak tartott Boris Johnson volt londoni polgármestertől, és - saját korábbi nyilatkozatainak is ellentmondva - bejelentette, hogy indul a Cameron utódlásáért folyó versenyben. Gove a népszavazási kampányban Johnsonnal együtt a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt, és többször is kijelentette, hogy nem kíván pályázni a pártvezetői és miniszterelnöki tisztségre, ha Cameron távozik.

Johnson nem indul

Michael Gove döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem. Egyelőre a pályázók egyike sem számít a Konzervatív Párt hivatalos jelöltjének. Először az alsóház konzervatív frakciója szűkíti le többfordulós szavazássorozattal két személyre a megválasztható indulók listáját - az első forduló kedden lesz -, ezután a párt szavazásra jogosult 125 ezer tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben be is költözhet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja. Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.