Meghalt Michel Rocard, egykori francia miniszterelnök

Horizontal
Michel Rocard a britek kilépését szorgalmazta
Vágólapra másolva!
Meghalt Michel Rocard, egykori francia miniszterelnök, a francia baloldal egyik történelmi alakja, aki két évvel ezelőtt arra buzdította Nagy-Britanniát, hogy lépjen ki az Európai Unióból, mielőtt komolyabb bajt okozna. A veterán politikust 85 éves korában, szombaton érte a halál, kilenc nappal azután, hogy a britek megszavazták országuk kilépését az EU-ból.
Vágólapra másolva!

Michel Rocard 1981 és 1985 között kétszer is volt miniszter, a miniszterelnöki tisztséget 1988-1991 között töltötte be, Francois Mitterrand elnöksége idején. Mitterrand váltotta le őt az első öbölháború után.

EP-képviselő is volt

Rocard szenvedélyes híve volt az európai föderációnak, 15 éven át volt az Európai Parlament képviselője, míg 2009-ben le nem mondott. 1993-1994 között a francia Szocialista Párt főtitkára volt. Vívmányai közé tartozik a minimális jóléti támogatás bevezetése és a jóléti rendszer finanszírozásának megreformálása Franciaországban. "A köztársaság és a baloldal egy nagy alakja eltávozott" - írta Francois Hollande francia elnök szombat esti közleményében. Rocard szilárd támogatója volt Hollande-nak.

Michel Rocard a britek kilépését szorgalmazta Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Már két éve a brexitről beszélt

Rocard 2014 áprilisában - miután már jó ideje visszavonult - azt mondta a La Revue du Trombinoscope című francia politikai folyóiratban megjelent interjújában: "Nagy-Britannia egy nagyon nagy ország, amely mindig is visszautasította, hogy Európa beleszóljon az ügyeibe. Az integráció minden mélyítését akadályozta ... Ha távozik, lehetséges lesz válaszolni az irányítási válságra Európában. Még Németország is tisztában van ezzel, és ezt kéri. A nagy-britanniai felmérések azt mutatják, hogy a brit nép nem kér többet Európából. Az angol elit viszont tart az elszigetelődéstől, amivel ez járna, s meggyengíthetné a Cityt. De jelenleg az angol bankrendszer is része a bénító tényezőknek, sokkal spekulatívabb, mint a többiek. Ez bénítja a valódi gazdaságot" - hangsúlyozta.

Bírálta Cameront

Egy hónappal később a Le Monde című lapba írt kommentárt, és ebben élesen bírálta David Cameront. Rocard azzal vádolta a brit kormányfőt, hogy "színleli" az EU elhagyásának szándékát, és valójában azért szítja a feszültséget az integráción belül, hogy kiszolgálja a brit bankok érdekeit.
"Maguk között és köztünk, kontinentális európaiak között egyre élesebb nézeteltérés feszül, amitől Európa haldoklik (...) Lépjenek ki hát, mielőtt elpusztítanak mindent. Volt idő, amikor britnek lenni az elegancia szinonimája volt. Hagyják, hogy újraépítsük Európát. Nyerjék vissza eleganciájukat, és visszanyerik megbecsültségüket is" - írta.