Túszokat akartak szedni az isztambuli merénylők

Isztambuli reptéri merénylet
Fegyveres rendőrök lepték el a repteret
Vágólapra másolva!
Török feltételezések szerint túszokat akartak szedni az isztambuli repülőtéren a merénylők, de erre már nem volt módjuk. Médiainformációk szerint a támadás feltételezett kitervelője a felelős két idei törökországi merényletért is.
Vágólapra másolva!

A kedd éjszakai volt a legvéresebb idei terrorista támadás Isztambulban: a repülőtéren 44 ember halt meg.

A kormánypárti Sabah úgy értesült, hogy a három tettes eredetileg több tucatnyi utast akart túszul ejteni, mielőtt megkezdték volna a vérengzést.

Erről azonban le kellett tenniük, mert egy rendőrnek és több utasnak is gyanús lett, hogy a nagy meleg ellenére kabátot viseltek, hogy elrejtsék a robbanóöveket – írta a lapra hivatkozva az AFP.

Fegyveres rendőrök lepték el a repteret Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Nem ez volt az első

A török hatóságok az Iszlám Államot feltételezik a támadás mögött, és azonosították is a támadókat. Hivatalosan ugyan csak annyit közöltek, hogy egy orosz, egy üzbég és egy kirgiz állampolgárról van szó, sajtójelentések szerint a csecsen származású Ahmed Csatajev volt a támadás kitervelője.

Őt egyébként Oroszországban évek óta körözték, de megúszta a kiadatást, mert menekültstátuszt kapott Ausztriában.

A Hürriyet szerint ő volt az Iszlám Állam isztambuli sejtjének a vezetője, és azzal gyanúsítják, hogy ő szervezett meg két másik idei merényletet is a városban.

A szomszéd panaszkodott

A lap úgy tudja, hogy a három férfi a többnyire szíriaiak és egyéb arabok lakta Fatih negyedben bérelt lakást. Az egyik szomszéd panaszkodott is a lakóközösség vezetőinek, hogy „nagyon furcsa vegyszerszag” árad a lakásukból.

Látni soha nem látta őket, mert állandóan be voltak húzva a függönyeik, csak hallotta őket – számolt be a lapnak az asszony.

A Hürriyet megszólaltatott egy vízvezeték-szerelőt is, aki a csapjukat cserélte ki. A férfi szerint a megbízója tört törökséggel beszélt.

„Három férfit láttam. Banditának látszottak. Egyikük el sem mozdult mellőlem” – számolt be a lapnak.

Újabb elfogások

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet újabb feltételezett 11 tagját vették őrizetbe Isztambulban a török hatóságok az Atatürk repülőtéren kedden végrehajtott öngyilkos merényletekkel összefüggésben - írta az Ihlas török hírügynökség. Az egyik előállított személy orosz állampolgár, de a többiek sem törökök. Eddig összesen 33 feltételezett dzsihádistát állítottak elő rajtaütések során Isztambulban és Izmirben, többen közép-ázsiai országokból érkeztek.