A drogfüggők megölésére bíztat a fülöp-szigeteki elnök

2016.07.01. 15:40

Letette az esküt a Fülöp-szigetek frissen megválasztott elnöke, Rodrigo Duterte. A népszerűségét a bűnözők elleni kíméletlen harcra alapozó elnök már nem csak a drogdílereket, de a drogfüggőket is megölné. 

Eskütétele után első beszédében sem fogta vissza magát Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek frissen megválasztott elnöke. A korábban még csak a drogdílerek és más bűnözők megölésére bíztató Duterte most már a függőket sem kímélné. Úgy fogalmazott: Ha ismertek egy függőt, menjetek és öljétek meg ti magatok, mert ezt a szüleiknek túl fájdalmas lenne megtenni.

Az újonnan megválasztott fülöp-szigeteki elnök azt ígéri: egy ravatalozó sem fog csődbe menniForrás: AFP/Manman Dejeto

Senkinek sem kegyelmezne

Duterte kampányának fő ígérete a korrupt politikusokkal és bűnözőkkel való kegyetlen leszámolás volt, előéletéből pedig sejthető, hogy nem csak a levegőbe beszél. Megválasztása előtt hosszú évekig volt Davao város polgármestere, ahol a tudtával a törvényeken felül működő brigádok vették kezükbe az igazságszolgáltatást, gyakran a gyilkosságoktól sem visszariadva. Jogvédő csoportok szerint több mint ezer emberrel végeztek.

A bűnözőkre utalva mostani beszédében elmondta: Ezek a mocskok tönkreteszik a gyerekeinket. Figyelmeztetek mindenkit – még ha az rendőr is – ne keveredjen semmibe, mert tényleg megölöm! A kampányban sokszor hangoztatott ígéretét is megismételte arról, hogy jó üzlet lesz ravatalozót nyitni: Garantálom, hogy senki nem fog csődbe menni. Ha lassul az üzlet, megmondom a rendőröknek: dolgozzatok gyorsabban, hogy az emberek pénzt kereshessenek.

A vicceket is szereti

Duterte már az elnökválasztási kampányban felhívta magára a világ figyelmét azzal, hogy egy 1989-es börtönlázadás során meggyilkolt és megerőszakolt ausztrál misszionárius történetével viccelődött. A „vicc” lényege az volt: sajnálja, hogy nem lehetett ott, mert a nő annyira gyönyörű volt.

De szintén még a kampányban odaszólt az ENSZ-nek is. Azt mondta: B….a meg az ENSZ is, a közel-keleti vérontást sem tudja megoldani. Kussoljon mind! Ezt most kicsit finomította azzal, hogy megismételte, az országa minden nemzetközi egyezményt és kötelezettséget be fog tartani. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK