A drogfüggők megölésére bíztat a fülöp-szigeteki elnök

politics government religion Horizontal
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte gives a press conference in Davao City on June 2, 2016. Rodrigo Duterte warned journalists on June 2, 2016 he would be unable to guarantee their safety, brushing off criticism over his previous comments that murdered corrupt reporters deserved their fate. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO
Vágólapra másolva!
Letette az esküt a Fülöp-szigetek frissen megválasztott elnöke, Rodrigo Duterte. A népszerűségét a bűnözők elleni kíméletlen harcra alapozó elnök már nem csak a drogdílereket, de a drogfüggőket is megölné. 
Vágólapra másolva!

Eskütétele után első beszédében sem fogta vissza magát Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek frissen megválasztott elnöke. A korábban még csak a drogdílerek és más bűnözők megölésére bíztató Duterte most már a függőket sem kímélné. Úgy fogalmazott:

Az újonnan megválasztott fülöp-szigeteki elnök azt ígéri: egy ravatalozó sem fog csődbe menni Forrás: AFP/Manman Dejeto

Senkinek sem kegyelmezne

Duterte kampányának fő ígérete a korrupt politikusokkal és bűnözőkkel való kegyetlen leszámolás volt, előéletéből pedig sejthető, hogy nem csak a levegőbe beszél. Megválasztása előtt hosszú évekig volt Davao város polgármestere, ahol a tudtával a törvényeken felül működő brigádok vették kezükbe az igazságszolgáltatást, gyakran a gyilkosságoktól sem visszariadva.

Jogvédő csoportok szerint több mint ezer emberrel végeztek.

A bűnözőkre utalva mostani beszédében elmondta:

A kampányban sokszor hangoztatott ígéretét is megismételte arról, hogy jó üzlet lesz ravatalozót nyitni:

A vicceket is szereti

Duterte már az elnökválasztási kampányban felhívta magára a világ figyelmét azzal, hogy egy 1989-es börtönlázadás során meggyilkolt és megerőszakolt ausztrál misszionárius történetével viccelődött. A „vicc” lényege az volt: sajnálja, hogy nem lehetett ott, mert a nő annyira gyönyörű volt.

De szintén még a kampányban odaszólt az ENSZ-nek is. Azt mondta:

Ezt most kicsit finomította azzal, hogy megismételte, az országa minden nemzetközi egyezményt és kötelezettséget be fog tartani.