A migrációról tárgyaltak európai rendőri vezetők

Vágólapra másolva!
A migráció szabályozásának összehangolásáról tárgyaltak a balkáni és a közép-európai államok vezetői. A cél, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló helyzeteket. A migrációs útvonalak változását is figyelni fogják.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrizetlen migrációt szabályzó intézkedések összehangolásáról állapodtak meg a balkáni államok és a migránsok útvonalában érintett országok rendőri vezetői Bécsben - közölte az osztrák belügyminisztérium csütörtökön, a találkozót követően.

A cél, elkerülni a tavalyi helyzetet

Az osztrák belügyi tárca által kezdeményezett, zárt ajtók mögötti megbeszélésen Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország rendőri vezetői, valamint az unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) és az európai rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) képviselői vettek részt.

A Bécsben kiadott közös nyilatkozatban szerepel a s

zigorúbb határellenőrzés és határfelügyelet alkalmazása,

valamint azon szükséges intézkedések meghozatala, amelyekkel elkerülhető a tavalyi évhez hasonló menekülthelyzet.

Figyelik a változásokat

A rendőri vezetők megállapodtak arról is, hogy a jövőben az emberek visszaküldése és visszafogadása esetében is szorosabban fognak együttműködni, továbbá

a Frontex és az Europol képviselői segítik a migrációs helyzet felügyeletét és az erről szóló információcserét.

Az osztrák belügyminisztériumi közlemény szerint a közös nyilatkozat fő üzenete, hogy az érintett államok közösen akarnak fellépni a jelenlegi menekülthelyzet megoldásában.

Az ellenőrizetlen migráció ellen csak akkor lehet küzdeni Európában, ha szorosan összeegyeztetjük a rendőri intézkedéseket - idézte a belügyi tárca közleménye Konrad Koglert, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatóját. Kogler hangsúlyozta egyúttal, hogy a felek figyelemmel követik a menekültek útvonalának esetleges megváltozását.