Gyorsan terjedhet a Zika-vírus Puerto Ricóban

nk20160211
A kóros kisfejűségben szenvedő Ana Beatriz brazil kislány a Pernambuco állambeli Lagoa do Carróban pontosan négy hónappal a születése után. Egyelőre nem tisztázott, a szúnyogok terjesztette zikavírus-e a fő okozója a mikrokefáliának
Vágólapra másolva!
Több tucatnyi, vagy akár több száz csecsemű születhet a Zika-vírus miatti kóros kisfejűséggel jövőre Puerto Ricóban. Az amerikai egészségügyi szakemberek szerint az ország vérállományában is megnövekedhet a fertőzött állomány aránya.
Vágólapra másolva!

Amerikai egészségügy szakemberek, elsősorban is a járványügyi központ vezetői azzal számolnak, hogy Puerto Ricóban jelentősen megnövekedhet a Zika-vírus miatt kóros kisfejűséggel született csecsemők lélekszáma. Megnyugtatónak nevezik ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok vérellátó központjaiban rendszeres a szűrés, és eddig nem találtak fertőzött vérállományt.

Puerti Ricóban jelentősen megnőhet a kóros kisfejűséggel született csecsemők aránya Forrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

Tom Frieden, a szövetségi közegészségügyi és járványügyi hivatal (CDC) vezetője pénteki sajtóértekezletén hívta fel a figyelmet a Zika-fertőzés gyors terjedésének veszélyére. Mint fogalmazott: Puerto Ricóban várandós nők ezrei lehetnek fertőzöttek.

Bevezették a szűrést

- Az elkövetkezendő hónapokban gyermeket váró nők ezrei betegedhetnek meg. Ez azt jelenti, hogy

- mondta a tájékoztatón Frieden.

A CDC azzal is számol, hogy a Puerto Ricó-i véradó központokban szintén megnövekszik a vírussal fertőzött vérállomány aránya, bár pár hónappal ezelőtt bevezették a szűrést. Leszögezte: szinte nulla a kockázata annak, hogy valaki vérátömlesztéssel megfertőződjék.

- Nagyon érzékeny tesztet használunk, és eddig nem fordult elő olyan eset, amikor a beteg vérátömlesztéssel fertőződött meg - fogalmazott.

Kikérdezik a véradókat

A véradásból származó vérnek eddig az 1,1 százalékában mutattak ki Zika-vírust.

Az amerikai vérellátó-központokban a donorokat alaposan kikérdezik arról, hogy a véradás előtt merre jártak, milyen országokat látogattak meg, és

ha veszélyesnek ítélt területeken jártak, akkor nem is vesznek tőlük vért.

Az Egyesült Államok vérellátó-központjaiban rendelkezésre álló vértartalékokban eddig nem mutattak ki Zika-vírust.