Nem csak a Zikától kell rettegni Brazíliában

Vágólapra másolva!
Brazíliában már 679 ember meghalt év eleje óta az új típusú influenzában. Sokkal több halott van már, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Az országban 3518 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak év eleje óta - közölte a brazil egészségügyi minisztérium. A betegek a vírus A(H1N1) jelű altípusával fertőződtek meg. A betegségnek idén már 679 halálos áldozata van, pedig tavaly "csak" harminchatan haltak meg a fertőzés miatt.

Az ország délkeleti része, különösen Sao Paulo állam a leginkább fertőzött terület,

ahol 310-en haltak meg. Rio de Janeiro államban, amely az olimpia vendéglátója lesz augusztus 5-től 21-ig, 34-en haltak meg.

Az elmúlt években az új típusú influenza csupán májusban és júniusban jelent meg Brazíliában, amikor az időjárás hűvösebb. Az idei járvány februárban kezdődött, a délvidéki nyár vége előtt, ami meglepte a hatóságokat.

Egyelőre nem tudni, mi az oka a járvány megjelenésének.

Több szakértő szerint azok a brazilok hurcolhatták be a vírust, akik a Föld északi féltekéjén jártak az év elején.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben - a Mexikóban és az Egyesült Államokban feljegyzett esetek után - figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt. Ecuadorban akkor 2251 új típusú influenzás esetet regisztráltak, és legalább 129-en meghaltak a betegségben.