Bocsánatkérést várnak az oroszok

Turkish President Erdogan in Turkey's Malatya TURKEY Recep Tayyip Erdogan May CEREMONY malatya President of Turkey SQUARE FORMAT
MALATYA, TURKEY - MAY 7: Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets as he delivers a speech during a mass opening ceremony in Malatya, Turkey on May 7, 2016. Murat Kaynak / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Oroszország elvárja, hogy a török vezetés bocsánatot kérjen a Szu-24-es bombázó tavaly novemberi lelövése és pilótájának meggyilkolása miatt, valamint azt is, hogy Törökország a történtek miatt fizessen kártérítést - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.
Vágólapra másolva!

A Kreml így reagált Recep Tayyip Erdogan azon kijelentésére, miszerint a török elnök nem érti, milyen első lépést vár Moszkva Ankarától annak érdekében, hogy normalizálják a kapcsolatokat Törökország és Oroszország között.

Peszkov szerint Moszkva magyarázatot is vár a történtek miatt. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst követően kijelentette, egy ilyen "agresszív és áruló" lépés után

Oroszország bocsánatkérést és magyarázatot, valamint kártérítést vár

mind a lelőtt repülőgép miatt, mind pedig az életét vesztett pilóta családja számára. A szóvivő rámutatott, hogy török részről eddig nem tették meg ezeket a lépéseket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Murat Kaynak

A két ország közötti viszony erősen megromlott azt követően, hogy a török légierő - légtérsértésre hivatkozva, Moszkva szerint viszont Szíria fölött - 2015. november 24-én lelőtt egy orosz bombázót, annak ejtőernyővel leereszkedő pilótáját, Oleg Peszkovot pedig törökbarát fegyveresek megölték.

Putyin ennek nyomán "komoly következményeket" helyezett kilátásba, és november 28-án gazdasági büntetőintézkedéseket rendelt el Törökország ellen.

Peszkov szerdán bejelentette, hogy az orosz elnök a jövő héten fogadja majd Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, akivel a kétoldalú kapcsolatok mellett egyebek között a szíriai helyzetet fogja megvitatni.

A Kreml szóvivője szerint nem született titkos megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok között az Iszlám Állam elleni együttes fellépés ügyében, de hozzátette, hogy a partnerek között "jelentős csatornákon" naponta kétszer információcsere zajlik. Peszkov megjegyezte, hogy az orosz légierő a damaszkuszi kormány felkérésére kizárólag Szíria területén mér csapásokat a terrorszervezetre, Irakban nem.