Donald Trump: Adják fel egymást a muszlimok

Horizontal US Republican presidential candidate Donald Trump addresses the California Republican Party 2016 Convention in Burlingame, California,  April 29, 2016. 
Hundreds of protesters jostled with police in riot gear outside a California hotel where Re
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Elnökké választása esetén nem számít jó viszonyra David Cameron brit miniszterelnökkel Donald Trump, az amerikai republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa. Trump az ITV brit kereskedelmi televíziónak azt is elmondta: bátorítja a muszlimokat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel és jelentsék fel társaikat. 
Vágólapra másolva!

Nem a muszlimokat, hanem

a terrort ellenzem

– jelentette ki Donald Trump a brit ITV-nek adott interjúban. Az amerikai republikánusok leendő elnökjelöltje az interjúban reagált David Cameron brit miniszterelnök szavaira is.

Donald Trump nem akar muszlimokat Amerikában Forrás: AFP//Gabrielle Lurie

Cameron a londoni alsóház képviselői előtt annak idején

nevezte Trump azon nem sokkal korábbi kijelentését, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől.

Nem lesz jó a viszony

Az ügyben megszólalt Boris Johnson, London leköszönt előző polgármestere is, kijelentve: ő csak azért nem megy be New York egyes városnegyedeibe, mert valós a kockázata annak, hogy ott összefut Donald Trumppal.

David Cameronnal nem lesznek jóban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Trump az ITV-nek adott hétfői interjúban a brit miniszterelnök decemberi nyilatkozatára vonatkozó kérdésre azt mondta:

nem érdekli Cameron véleménye,

és nem is számít, hogy a brit kormányfő mit gondol róla. "Legfeljebb nem leszünk nagyon jó viszonyban egymással" - tette hozzá. Trumpkijelentette: jó kapcsolatokra törekszik Cameronnal, de nem úgy tűnik, hogy az általa felvetett problémát a brit miniszterelnök egyáltalán megpróbálná kezelni.

Az amerikai elnökjelöltségre törekvő milliárdos kijelentette azt is, hogy ő nem ostoba és nem is tartja magát megosztó személyiségnek, sőt - "ellentétben a jelenlegi amerikai elnökkel" - ő az, aki egységet teremt.

Nem a svédek a probléma

Az interjúban az elnökjelölt arról is beszélt, hogy a világban hatalmas probléma a radkális iszlám terrorizmus.

– jelentette ki a milliárdos.

Trump szerint a problémát meg lehetne oldani, ha a muszlimok együttműködnének a rendőrséggel, és feladnák egymást.

Sadiq Khan, London új polgármestere Hillary Clintont támogatja Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Khan sem kér belőle

Trump konfliktusba keveredett Sadiq Khannal, London nemrég megválasztott új - egyben első muszlim – polgármesterével is, miután a decemberi párizsi merényletek után kilátásba helyezte, hogy elnökké választása esetén

átmenetileg megtiltaná a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba.

Khan megválasztása után azonban az amerikai politikus kijelentette, hogy mindig lesznek kivételek.

Sadiq Khan a BBC televíziónak erre reagálva nem sokkal később azt mondta: nem kér Trump kivételezéséből, mivel nemcsak róla van szó, hanem a barátairól, a családjáról és világszerte mindenkiről, akinek a háttere az övéhez hasonló. Hozzátette: az iszlámról Donald Trump által vallott nézetek "a tudatlanságból fakadnak", és pontosan azoknak a szélsőségeseknek a kezére játszanak, akik szerint nem lehet valaki egyszerre nyugati és muszlim. Khan kijelentette azt is, hogy ő Hillary Clintont, a demokraták elnökjelölt-aspiránsát támogatja, és

reméli, hogy Clinton tönkreveri Trumpot

az elnökválasztáson, ha ők lesznek a demokraták és a republikánusok hivatalos jelöltjei.

A hétfői ITV-interjúban Donald Trump azt mondta, hogy Sadiq Khan nagyon otromba kijelentései sem érdeklik. "Mondják meg neki, hogy emlékezni fogok e nyilatkozataira" - tette hozzá.