Norbert Hofer, az osztrák szélsőjobb vonzó arca

Norbert Hofer FPÖ
Bécs, 2016. április 24. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje ünnepel pártja székházában, Bécsben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Az előzetes eredmények Norbert Hofer 36,40 százalékkal az első helyen végzett. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer, az FPÖ szépreményű ifjú politikusa hatalmas hullámokat vert azzal, hogy nagy előnnyel megnyerte az elnökválasztás első fordulóját. Nagy szerepe volt abban, hogy a szélsőjobboldal enyhített a retorikáján, és így elfogadhatóvá vált sokak számára.
Vágólapra másolva!

A Szabadságpárt a legjobb választási eredményét érte el vasárnap azzal, hogy az elnökválasztás első fordulójában Norbert Hofer megszerezte a szavazatok 35,1 százalékát.

A Szabadságpárt „baráti arca”, a 46 éves politikus alaposan meglepte a centrista pártokat, amelyeknek a képviselői be sem jutottak a második fordulóba, ahol Hofer ellenfele a zöldek egykori elnöke, a 72 éves Alexander van der Bellen közgazdász professzor lesz majd.

Norbert Hofer ünnepel Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Thatcher lelkes híve

Hofert a The Local mutatta be. A jól öltözött, halk szavú politikus Margaret Thatcher egykori brit kormányfő, a Vaslady lelkes hívének vallja magát. Ő az, aki a pártelnök Heinz-Christian Strachéval ellentétben mosolyogva, udvariasan, mérsékelt szavakkal fogalmazva

el tudta adni a választóknak az FPÖ bevándorlás-ellenes retorikáját.

Ezzel sikerült elérnie a középen álló szavazókat is – mondta róla az AFP-nek névrokona. Thomas Hofer politológus.

Az első fordulóban a szavazatok 35 százalékát szerezte meg Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Hofer kampánya a „romlatlan, egyenes, jó” jelszavakra épült – és visszhangra talált a szavazóknál. A parlament korábbi elnökének – aki egyébként eredetileg nem is akart indulni a választáson, mert „túl fiatalnak” tartotta magát –

jó esélye van arra is, hogy a második fordulót is megnyerje.

Csak pontosan, szépen

„Mindig 100 százalékot nyújt. Már gyerekként is mindent jól akart csinálni” – mondta az édesanyja a politikusról, aki repülőmérnöki diplomával rendelkezik, de egy rövid, a Lauda Airnél töltött kitérőt követően

lassan, de biztosan haladt előre a pártranglétrán.

Hofer 1970. március 2-án született középosztálybeli családba. Az édesapja a Néppárt önkormányzati képviselőjeként dolgozott Burgenlandban, ő maga azonban 1994-ben már a Szabadságpárt helyi tagszervezetéhez csatlakozott. Két évvel később már párttitkár lett.

Folyamatosan haladt egyre feljebb, és Strache közeli tanácsadója lett, amikor 2005-ben Jörg Haidertől átvette a párt irányítását.

A 72 éves Alexander Van der Bellen lesz az ellenfele a második fordulóban Forrás: MTI/EPA/Christina Bruna

Szélre – aztán vissza

A hatalomváltás után a Szabadságpárt a korábbinál is szélsőségesebbé és rasszistábbá vált, ez azonban nem jött be. A rossz választási eredmények láttán Hofer és Herbert Kickl főtitkár

meggyőzte Strachét, hogy váltsanak mérsékeltebb hangnemre,

a gazdasági válságot kihasználva koncentráljanak társadalmi igazságtalanságra és jólétre, a hagyományos pártok befolyásának csökkentésére.

A módszer bevált, az összes közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a 2018-as parlamenti választáson a párt megszerezheti a szavazatok legalább 30 százalékát.

Finom szavakba csomagolja a menekültellenes üzenetet Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A felszín és a mély

A barátságos felszín alatt azonban Hofer igazi szélsőjobboldali, aki nem is rejti véka alá, hogy elsősorban a párt érdekeit szolgálja.

„Az iszlámnak nincs helye Ausztriában” – figyelmeztette a szavazókat, és már előre megfenyegette a kormányt: ha nem használnak keményebb módszereket a menekültek ellen, akkor fel fogja oszlatni a kabinetet.

„Kedves, szívélyes protesztpolitikus, aki

az FPÖ brutális menekültellenes kijelentéseit finom szavakba csomagolja”

– írta róla az Oesterreich című bulvárlap.

Lőtéren a gyerekekkel

Hofer kimondottan aktív a közösségi oldalakon. Az Isnstagramra rendszeresen tesz fel fotókat arról, hogy lőtérre jár a gyerekeivel – négy van belőlük.

„Imádok lőni” – vallotta be a minap egy interjúban, és korábban abból sem csinált titkot, hogy néha nyilvános helyen is magánál tartja a Glockját. Meg is érti minden honfitársát, aki a „jelenlegi bizonytalanságok közepette” fegyvert vásárol.