Egyre több magyar lenne brit állampolgár

Tower Bridge London
Commuters walk across London Bridge, as Tower Bridge is seen in the background in the City of London on January 25, 2013. Britain's economy shrank 0.3 percent in the final quarter of 2012, a year in which it recorded zero growth, official data revealed on January 25, 2013, placing the country on the brink of a "triple dip" recession. AFP PHOTO/ANDREW COWIE
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a tavalyi év végén a brit állampolgárságért folyamodó, Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok száma a brit EU-tagság jövője körüli bizonytalanságok miatt. 39 százalékkal több magyar folyamodott állampolgárságért, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A brit belügyminisztérium a The Times kérésére állította össze az adatsort, amely szerint 2015 negyedik negyedévében 25 százalékkal több állampolgársági kérelmet nyújtottak be a brit hatóságokhoz a Nagy-Britanniába más EU-tagországokból áttelepült külföldiek, mint egy negyedévvel korábban.

A tavalyi utolsó három hónapban 5245 ilyen folyamodvány érkezett a harmadik negyedévben regisztrált 4179 beadvány után.

Abban bíznak, hogy maradhatnak Forrás: AFP/Andrew Cowie

A kelet-európaiak lelkesebbek

A 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 34 százalékkal többen, 2433-an kértek brit állampolgárságot 2015 utolsó három hónapjában.

Az állampolgárságért folyamodó magyarok száma csaknem 39 százalékkal 217-ről 303-ra, a lengyeleké 38 százalékkal 1145-ről 1590-re emelkedett.

A régiek is szeretnék

Hasonló folyamat figyelhető meg a régi EU-tagállamok esetében is: 23 százalékkal több német, 22 százalékkal több olasz és 17 százalékkal több francia folyamodott brit állampolgárságért, mint egy negyedévvel korábban.

A The Timesnak londoni jogi irodák szakértői elmondták: az állampolgársági tanácsadásért hozzájuk forduló külföldi EU-polgárokat elsősorban az aggasztja, hogy ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia esetleg kilép az Európai Unióból.

A 65 milliós Nagy-Britanniában jelenleg 2,9 millió külföldi EU-állampolgár él. Ők akkor folyamodhatnak brit állampolgárságért, ha legalább hat éve folyamatosan és életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, és leteszik a „Life in the UK” - Élet az Egyesült Királyságban - nevű vizsgát, amely a nagy-britanniai történelem és életforma sajátosságairól szerzett ismereteiket méri.