Az uniós országok csak a napozóágyakat tologatják a Titanicon

Philippe Legrain
Vágólapra másolva!
Ki lehet maradni a közös európai megoldásokból, és kerítést is lehet építeni a határon, de félő, hogy Magyarország így segítség nélkül marad, ha valóban baj lesz – mondta Philippe Legrain közgazdász. José Manuel Barroso egykori tanácsadója szerint, amíg mindenki a saját portájával van elfoglalva, valós veszélye van annak, hogy szétesik az Európai Unió.
Vágólapra másolva!

Nincs jó véleménye a magyar menekültpolitikáról az egyik legismertebb brit író-közgazdásznak, de nem a röszkei események, és nem is feltétlenül a határon emelt kerítés miatt. Philippe Legrain budapesti előadásában sokkal inkább arra figyelmeztetett: ha Magyarország úgy dönt, hogy kimarad a közös európai megoldásokból,

ne csodálkozzon rajta, ha a segítségből sem kap.

Philippe Legrain Budapesten tartott előadást

A szakértő nem véletlenül beszélt az európai integrációról, gazdaságról és a bevándorlás hatásairól. Az észt anyától és francia apától, Londonban született Legrain 2011 és 2014 között az Európai Bizottság előző elnökének, José Manuel Barrosónak volt a tanácsadója.

Két kerítés, két kormányfő

„Huszonhét évvel ezelőtt az akkori magyar miniszterelnök egy kerítés lebontásával segített újrateremteni az európai egységet. Tavaly egy másik magyar kormányfő emberek kizárásával dominóhatást indított el Európában, így ma már egyre több határon emelnek akadályokat” – mondta Philippe Legrain, aki szerint ma

sokan azt felejtik el, mekkora teljesítmény volt az Európai Unió létrehozása.

EU nélkül nincs szabadság

A szakértő szerint a legfőbb problémát az jelenti, hogy a mai uniós polgároknak már fogalmuk sincs, milyen határok közt, közös piac nélkül élni.

„Olyan szabadságjogokat veszünk maguktól értetődőnek, amelyeket 30 évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk. Kérdezzünk meg bárkit, mi az EU legnagyobb előnye, és biztosan a szabad utazást, munkavállalást és tanulást fogja említeni. Az unió nélkül ezek nem léteznének” – mondta.

Orbán Viktor kerítésépítése dominóhatást indított el Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A közgazdász ennél is messzebb ment, amikor azt mondta: csatlakozás nélkül

néhány kelet-európai ország akár Ukrajna sorsára is juthatott volna.

Együtt viszont Brüsszelnek jóval nagyobb a globális befolyása, mint a tagországoknak külön-külön.

„Ha még közös energiapolitika is lenne, akkor azzal Moszkvának is számolnia kellene” – mondta.

Ez Putyin és Trump ideje

És hogy kell-e tartani az Európai Unió felbomlásától? Legrain szerint igen, ha nem is azonnal. Az elmúlt 60 évben ugyanis aggasztó gyorsasággal bomlik fel a korábbi európai egység. Brüsszel láthatóan semmit nem tud kezdeni az euróövezet problémáival, a menekültválsággal,

a tagországok kormányai pedig egymás torkának esnek, amit a nacionalista politikusok használnak ki

– vélekedett.

A közgazdász rámutatott, hogy az Európai Unió valaha a stabilitást jelentette, most viszont éppen akkor lép le erről az útról, amikor új kihívásokkal kell megküzdenie Vlagyimir Putyin és Donald Trump képében. Ha ez nem lenne elég,

az európai politikai vezetők mind gyengék,

és egy esetleges sikeres brit népszavazás láncreakciót indíthat el.

Legrain szerint Magyarországnak nem lenne szabad Putyinhoz közelednie Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A legnagyobb veszély az, hogy az európaiak külön folytatják, ez pedig különösen veszélyes egy olyan országnak, mint Magyarország, amely nagyon sok előnyt tudott kovácsolni magának a csatlakozásból, és rengeteget veszíthet az EU nélkül” – mondta.

Megszűnik, vagy kimaradunk

Legrain szerint a magyarok számára a jelenlegi helyzetben csak két lehetőség maradt: vagy

megszűnik a schengeni övezet, vagy kimaradnak belőle.

Könnyen előfordulhat, hogy a nyugati országok egy idő után valóban létrehoznak egy mini-Schengent, abban viszont csak az maradhat, aki egyetért a jelenlegi európai politikával. Ugyanez igaz a munkavállalásra is.

„A migráció ellenzői Angliában sem tesznek különbséget a »jó« és a »rossz« migránsok között, aminek az lesz a vége, hogy egy idő után a magyar munkavállalók sem mehetnek” – figyelmeztetett.

A közgazdász szerint Magyarország azzal is nagy kockázatot vállal, ha hozzádörgölőzik Putyin Oroszországához. Ha így tesz, akkor azok az országok, amelyek segíthetnének a bajban, a végén nem fognak.

Philippe Legrain szerint a menekültek száma elhanyagolható az európai lakossághoz képest

Elhanyagolható menekültszám

Philippe Legrain szerint, ha Brüsszel mindezen változtatni akar, három nagyon fontos lépést kell megtennie. Először is fel kell lendítenie az európai gazdaságot, másodszor fenntartható megoldást kell találni a menekültválságra is.

„A menekültek száma az Európai Unió népességéhez viszonyítva teljesen elhanyagolható.

– mondta Legrain, aki szerint a befogadásuk nem teher, hanem lehetőség.

„Persze ez befektetést is igényel, de többszörösen megtérül. Minél korábban kezdenek el dolgozni, ez annál nyilvánvalóbb lesz” – tette hozzá.

A megoldás: vízumrendszer

A szakértő elismerte, hogy az EU eddig nem talált megfelelő megoldást a menekültválságra, és sokszor hozott rossz döntéseket. Szerinte a jelenlegi rendszerre jó alternatíva lenne, ha a menekültek még

az EU területén kívül jelentkezhetnének munkavállalásra jogosító vízumra.

Ezzel biztonságosan és legálisan jöhetnének, és még meg is érné a várakozás.

Harmadik lépésként Legrain azt tanácsolja, hogy Brüsszel kerüljön egy kicsit közelebb a polgárokhoz, ne buborékban éljenek az európai politikusok.

Philippe Legrain úgy véli, az európaiak már nem tudják, milyen az EU nélkül élni

A közgazdász szerint a legfontosabb ugyanakkor azt, hogy mindegyik tagország megértse: aki nem hajlandó részt venni a közös megoldásban, nagyon nagy kockázatot vállal, mert a saját biztonságával játszik.

Napozni a Titanicon

„Ha előre meg tudnánk mutatni az embereknek, milyen világ jönne, ha szétesne az unió, mindenki rosszul lenne. Ma viszont mindenki azt gondolja, bármit megtehet, mert úgyis egyben marad. Sajnos azonban ez nem így van, mindenki a saját játékát játssza, és csak a napozóágyakat tologatja a Titanicon.”