A vatikáni média dicsérte a pedofil papokról szóló Oscar-díjas filmet

Ferenc pápa, karácsony
Pope Francis waves from the balcony of St Peter's basilica during the traditional "Urbi et Orbi" Christmas message to the city and the world, on December 25, 2015 at St Peter's square in Vatican. Pope Francis was expected to appeal for reconciliation of fractured communities in his Christmas Day blessing Friday, as the world takes stock of a year of violence and suffering that saw hundreds of thousands flee their homes. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO / AFP / VINCENZO PINTO
Vágólapra másolva!
A Vatikán lapja is méltatta a legjobb film Oscar-díját elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet, amiért hangot adott a katolikus papok által szexuálisan zaklatott áldozatok fájdalmának. Az újság azt is leszögezte, hogy Tom McCarthy alkotása nem katolikusellenes film.
Vágólapra másolva!

Az Osservatore Romano két cikket is szentelt a Los Angelesben vasárnap megrendezett Oscar-díjátadó gálának és a legjobb film Oscarjának, amelyet a Spotlight kapott. A film a Boston Globe újságíróinak tényfeltáró nyomozását mutatta be, amely kiderítette, hogy katolikus papok több száz gyereket erőszakoltak meg, és molesztáltak szexuálisan Bostonban, és ezt az egyház szisztematikusan a szőnyeg alá söpörte.

Üzent a Vatikánnak

A Vatikán újságja Michael Sugar producer Oscar-beszédét is idézte, aki a ceremónia színpadáról a következő szavakkal üzent az egyházfőnek:

Sugar hozzáfűzte: reméli, hogy a filmben ábrázolt áldozatok hangja olyan kórus, amely egészen a Vatikánig elhallatszik. Lucetta Scaraffia, a cikk írója,szerint a Spotlight nem katolikus-ellenes film, hanem "hangot ad a hívőket ért sokknak és mély fájdalomnak, amikor szembesülnek a szörnyű valósággal".

A Vatikánban üdvözölték az Oscar-díjas alkotást Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Tanmese

Az Osservatore Romano másik Oscarral foglalkozó írása szerint a Spotlightnak "volt bátorsága bemutatni olyan ügyeket, amelyeket mérlegelés nélkül el kell ítélni".

A Vatikáni rádió ugyancsak elismerően beszélt a filmről, az alkotást a téma "alapos és autentikus" feldolgozásáért dicsérte, és ugyancsak idézte Sugar megszólalását.

A filmet a pozitív vatikáni méltatások előtt katolikus körökben is kedvezően fogadták, néhány hete Ferenc pápának a papok szexuális visszaéléseivel foglalkozó tanácsadó testülete is megtekintette a produkciót.

A papok szexuális visszaéléseivel foglalkozó tanácsadó testülete is megtekintette a produkciót Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Csalódást okoztak

Szinte egyidejűleg azzal, hogy a Spotlight alkotói átvették az Oscar-szobrot, George Pell bíboros, Sydney érseke arról beszélt, hogy a katolikus egyház hatalmas kárt, a hívőknek pedig csalódást okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében.

A bíborost az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélés kapcsáb hallgatta meg tanúként az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága.

A Rómában tartózkodó Pell videokonferencia közvetítésével szólalt meg vasárnap a Sydney-ben zajló vizsgálatban, és kijelentette: az egyházzal együtt azon igyekszik, hogy jóvátegye a történteket.