Négy gyerek is meghalt egy szíriai merényletben

Vágólapra másolva!
Hetven ember, köztük négy gyerek is meghalt egy síita szentély elleni merényletben Szíriában. A támadás mögött az Iszlám Állam állhat.
Vágólapra másolva!

Több mint hetven ember meghalt és százan megsebesültek három robbantásos merényletben a szíriai főváros, Damaszkusz egyik, főként síiták lakta külvárosi negyedében - közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A Damaszkusz déli, Szajjida Zainab külvárosi negyedének mecsetében lévő síita szenthelynél a terroristák egy gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd amikor a mentők a helyszínre érkeztek, két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát.

Az Iszlám Állam vállalta

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) előzőleg még csak mintegy hatvan halottról tudott, de jelezte, hogy számuk még nőhet, mert sok sebesültnek súlyos az állapota.

Később már 71 halálos áldozatról adott jelentést, köztük négy gyermek is van.

Ugyancsak az OSDH szerint 25 síita harcos is életét vesztette a merényletben. Az OSDH úgy értesült, hogy a véres cselekményeket az Iszlám Állam vállalta magára.

Fontos zarándokhely

A mauzóleum fontos zarándokhely a síiták számára, ugyanakkor

a szélsőséges szunniták eretnekségnek tartják és elutasítják a síita emlékhelyeket.

Az Iszlám Állam és más szélsőséges iszlamista csoportok, ahol tudják, rombolják az ideológiájukkal ellenkező műemlékeket. A Szajjida Zainabban lévő szentélynél az utóbbi években többször is követtek már el robbantásos merényleteket.