Elhibázottnak tartják Merkel menekültpolitikáját a szomszédban

menekült migráns menekültek
Menekült férfi a horgosi határátkelőnél, a határ lezárásának másnapján. Kövesse percről percre az eseményeket az Origón! http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20150919-menekult-tomeg-hatar-horvat-szerb-pisztoly-rendor.html
Vágólapra másolva!
Az osztrák külügyminiszter egyenesen elhibázottnak tartja Angela Merkel menekültpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint Angela Merkel a jelenlegi menekültpolitikájához való ragaszkodásával tévúton jár - írja az OTS.at. Elhibázott lépés volt a menedékkérők meghívása Európába, véli Ausztria történelmének legfiatalabb külügyminisztere.

Besokalltak

Ausztria úgy tűnik, kezdi megelégelni a menekültáradatot. Az osztrák kormány egy menekültügyi csomagot állított össze. A tervezet egyik pontja, hogy 2019-ig összesen 50 ezer menekültet toloncolnak ki az országból -írja a Die Presse. Szinte borítékolható, hogy

az osztrák kormány évente 12 500 menedékkérő kérelmét el fogja utasítani.

Werner Faymann osztrák kancellár azonban azt is hangsúlyozta, hogy kizárólag biztonságosnak minősített országba fognak menekülteket visszaküldeni.

Sebastian Kurz megelégelte a német kancellár menekültpolitikáját Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A német kormány is kezd ráeszmélni, hogy a menekültpolitikájuk a jelenlegi formában tarthatatlan. Angela Merkel már tárgyalásokat folytat Algériával és Marokkóval az észak-afrikai országok biztonságossá minősítéséről. Ha ez megtörténik, megkezdődhet a menedékstátuszra nem jogosultak visszaküldése.

Kiszámolták

Az Egyesült Államokban 10 ezer, Szlovéniában ezer, Ausztriában viszont 90 ezer menedékkérelmet adtak be tavaly - mondta Sebastian Kurz. A 29 éves politikus szerint túl nagy terhet rónak Ausztriára, amivel az ország nem tud megbirkózni.

A szomszédos ország kormánya januárban arról döntött, hogy összesen 127 ezer menekültet tud 2019-ig befogadni. Jövőre 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben mindössze 25 ezer menedékkérőnek van hely Ausztriában, majd kitenné a megtelt táblát.