Poligráffal vizsgálják az alkalmazottakat Moszkvában

korrupció, bejelentő-védelem, államtitkár, kézfogás
Vágólapra másolva!
Korrupcióellenes intézkedésként a tavalyi évhez hasonlóan idén is hazugságvizsgálatnak vetik alá a moszkvai városi alkalmazottakat - közölte Natalja Szergunyina gazdaságpolitikai kérdésekért felelős moszkvai polgármester-helyettes.
Vágólapra másolva!

Az orosz főváros alkalmazottainak mintegy 94 százalékánál készülnek a hazugságvizsgálatokat végrehajtani. Ugyanakkor nem világos, hogy a maradék hat százalékkal mi fog történni.

A poligráfos vizsgálatok lényegi elemei lettek a korrupció megelőzésének.

Különös figyelmet fogunk fordítani azokra, akik a közbeszerzésekért felelősek

- mondta Szergunyina, aki hozzáfűzte, hogy az idén 1600 városi alkalmazottat fognak ellenőrizni.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a tisztségviselőket hangelemzési vizsgálatoknak is alávetik majd. A poligráfos vizsgálatok során a szívverést, vérnyomást, légzést és a bőr vezetőképességét figyelik annak érdekében, hogy meghatározzák, valaki hazudik-e.

Különösen odafigyelnek a közbeszerzések felelőseire Forrás: AFP

Az amerikai pszichológiai társaság szerint azonban a teszteredmények hibákkal terheltek. A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet 168 országban a korrupciót vizsgáló felmérése szerint Oroszország a 119. helyre került.

Tavaly 1775 városi alkalmazottnál hajtottak már végre poligráfos vizsgálatot.

Az orosz gazdasági visszaesés közepette a kormány új lendületet vett a hivatali korrupció ellenes harcban. A múlt héten Vlagyimir Putyin elnök a Kremlben tartott kormányülésen sürgette a korrupcióellenes erőfeszítéseket.

A múlt hét elején Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője a BBC brit közszolgálati adó Panorama című műsorában arról beszélt, hogy Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel lehetetleníti el azokat, akiket nem tart barátainak. Oroszország erőforrásait vagy az állami megbízásokat azoknak adja, akik szerinte hasznára lesznek, és kihagyja azokat, akikről nem gondolja ezt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken sértőnek és elfogadhatatlannak nevezte, és magyarázatot követelt az orosz elnököt a washingtoni Fehér Ház részéről érő vádakra.