Egész napos munkabeszüntetést hirdettek a közszolgák

Vágólapra másolva!
A júniusi kétórás figyelmeztető sztrájk eredménytelen volt, ezért szerdára egész napos munkabeszüntetést hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. 
Vágólapra másolva!

Az MKKSZ azért hirdetett sztrájkot, mert az önkormányzati dolgozók 2008 óta nem kaptak fizetésemelést, miközben az eltelt időszakban 25 százalékos volt az infláció.

A szakszervezet szerint emiatt indokolt egy 30 százalékos azonnali béremelés.

Emellett a szakszervezetek szeretnék elérni, hogy

  • kezeljék közösen a közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselőket (kormánytisztviselőket, köztisztviselőket, állami tisztviselőket),
  • egységes életpályamodellel kapjanak kiszámítható, versenyképes és vonzó életpályát,
  • állítsák vissza az önkormányzatok önállóságát, az "állami centralizáció ne fojtsa meg a települések önkormányzatiságát".

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2014-ben azt ígérte, 2016-ban életbe lép az életpályamodell, amely 30 százalékos béremeléssel is együtt járna.

A HVG cikke szerint Boros Péterné MKKSZ-elnök a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szerdai sztrájkból keveset fognak megérezni az emberek; halaszthatatlan ügyeiket (például halálozás) a munkabeszüntetés ellenére is el tudják majd intézni, de például szociális ügyekkel nem érdemes felkeresni a hivatalokat, és közterület-felügyelet sem lesz az akció alatt, magyarázta Boros Péterné.

Az elnök azt is elmondta, hogy a költségvetési törvényben rögzítette ugyan a kormány, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek, de ez nem szünteti meg a dolgozók kiszolgáltatottságát, mert a béremelésre csak a gazdagabb önkormányzatok képesek, és csak akkor, ha van rá akarat.

Az alacsony bérezés következményeként vannak olyan önkormányzatok, ahol egyes munkaköröket évek óta nem tudnak betöltetni. A 2,5-5 százalékos munkaerőhiányt csak tovább fokozhatja, hogy sokan a jobb fizetés reményében az állami szférába igazolnak át: "fél év alatt kiürülhetnek a hivatalok".