Lelőttek egy újabb késes támadót Jeruzsálemben

Jeruzsálem, merénylet
Jeruzsálem, 2016. szeptember 16. Izraeli rendőrök egy lelőtt palesztin merénylő holtteste mellett a jeruzsálemi óvárosban lévő Damaszkuszi Kapunál 2016. szeptember 16-án. A jordániai állampolgárságú palesztin fiatalember késsel a kezében a kapunál álló határőr-katonák felé futott, mire azok tüzet nyittotak rá. A támadó a helyszínen életét vesztette. (MTI/EPA/Atef Szafadi)
Vágólapra másolva!
Jeruzsálemben lelőttek pénteken egy jordániai állampolgárságú palesztin fiatalembert, aki az óvárosból késsel a kezében a Damaszkuszi Kapunál álló határőrkatonák felé futott – jelentette az izraeli közszolgálati rádió, a rendőrség beszámolójára hivatkozva. A húsz év körüli támadó a helyszínen meghalt. Egy másik támadásban két ember próbált egy autóval a buszmegállóban várakozók közé hajtani.
Vágólapra másolva!

A halott ruházatát átvizsgálva még egy kést, valamint jordániai és palesztin személyazonossági iratokat találtak az izraeli biztonságiak – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
Egy szemtanú a Háárec honlapjának viszont másképp számolt be a történtekről. Elmondása szerint a Damaszkuszi Kapunál álló őrök gyanúsnak vélték a fiatalembert, és felszólították, húzza fel a pólóját, hogy meggyőződhessenek arról, nincs-e robbanószerkezet szerelve a testére.

Izraeli biztonságiak a lelőtt palesztin merénylő holtteste mellett a Damaszkuszi Kapunál Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A szemtanú szerint a férfi ekkor azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, az egyik őr pedig válaszul rálőtt. A Háárec által idézett szemtanú nem látta, hogy a fiatal a lövés előtt a biztonságiakra támadt volna.

Másfél hónappal ezelőtt egy palesztin megpróbált megkéselni egy katonát a Náblusz melletti Havara kereszteződésben. Lelőtték, és belehalt sérülésébe. Július elején egy másik palesztin egy csavarhúzóval megsebesített két katonát Ciszjordániában. Őt is agyonlőtték.

A tavaly ősszel kezdődött, de az utóbbi hónapokban mérséklődött erőszakhullámban eddig 35 izraeli és négy külföldi, valamint legalább 220 palesztin halt meg. Utóbbiak többségét merényletek elkövetése közben lőtték le.

Fegyver az autó

Történt egy másik támadás is Kirjat Arbánál: itt egy férfi és egy nő próbált egy pickuppal a buszmegállóban várakozók közé hajtani.

Mindkettőt lelőtték az izraeli katonák; a férfi a helyszínen életét vesztette, a húszas éveiben járó nőt a hasán érte a lövés – számolt be a Jediot Ahronót internetes kiadása.

Rajtuk kívül senki nem sebesült meg, de három izraeli tizenéves sokkot kapott.