Nicolas Sarkozy újra elnök lenne

Horizontal
President of right-wing Les Republicains (LR) party, Nicolas Sarkozy delivers a speech during a campain rally ahead of the second round of the regional elections, on December 10, 2015 in Ajaccio, on the French Mediterranean island of Corsica. / AFP / Pascal POCHARD-CASABIANCA
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy volt francia államfő hétfőn bejelentette, hogy elindul a 2017-es elnökválasztást megelőző jobboldali előválasztáson.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke a szerdán megjelenő új kötetének egyik idézetével a Twittteren erősítette meg a jelöltségét, amelyet a francia média hónapok óta tényként kezelt.

– írta a volt köztársasági elnök (2007–2012) a Tout pour la France (Mindent Franciaországért) címmel megjelenő, 231 oldalas könyvében. "Ez a könyv a kiindulási pont" – tette hozzá Nicolas Sarkozy, aki az első olyan exállamfő az V. köztársaság történetében, aki egy vesztes kampány után ismét jelölteti magát.

Nicolas Sarkozy Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

A 61 éves jobboldali politikus, akinek programja és fellépése is megosztja a franciákat, elképzelhető, hogy ismét Francois Hollande jelenlegi államfővel mérkőzik meg jövő májusban. A szocialista elnök – aki még hivatalosan nem jelentette be, hogy ismét jelölteti magát – győzte le 2012-ben Nicolas Sarkozyt.

A három hónap alatt írt kötetben az ellenzéki politikus öt nagy fejezetben foglalja össze a programját:

  • Az igazság kihívása,
  • Az identitás kihívása,
  • A versenyképesség kihívása,
  • A tekintély kihívása
  • és A szabadság kihívása.

A volt államfőnek azonban előbb még saját táborának jelöltjeivel is meg kell mérkőznie. A Köztársaságiak közül eddig 12 vezető politikus jelentette be, hogy megméretteti magát az elnökjelöltségért rendezett kétfordulós választáson, amelyet november 20-án és 27-én rendez meg a francia jobboldal. Közülük

Nicolas Sarkozy legnagyobb riválisának volt külügyminisztere, Alain Juppé, Bordeaux polgármestere számít, aki a felmérések szerint megelőzi a volt elnököt,

és aki jelenleg a legnépszerűbb francia politikus.

Nicolas Sarkozy a bejelentéssel automatikusan lemondott pártelnöki posztjáról, és a következő hónapokat kizárólag a jelöltállítási kampánynak szenteli. A jobboldali párt élén a helyét egykori volt minisztere, Laurent Wauquiez veszi át, aki jelenleg Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke.

A volt államfő első kampánygyűlését csütörtökön tartja Chateaurenard-ban.

A 2012-es vesztes elnökválasztást követően Nicolas Sarkozy másfél évre visszavonult a politikából, és a konferenciákon adott elő világszerte. Két évvel ezelőtt vette vissza a legnagyobb ellenzéki párt irányítását.

Azóta nem volt titok, hogy revánsra készül a szocialistákkal szemben.

Párton belüli riválisain kívül Nicolas Sarkozynak több jogi eljárással is szembe kell néznie, köztük a 2012-es elnökválasztási kampány állítólagos illegális finanszírozása miatt indult vizsgálattal, amely miatt akár bíróság elé is állíthatják.