Brüsszel nem készül az EU-Törökország megállapodás bukására

görög török menekültek
Mitilíni, 2016. április 4. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex munkatársainak kíséretében illegális bevándorlók szállnak kompra Mitilíni kikötőjében az északkelet-görögországi Leszbosz szigetén 2016. április 4-én. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás értelmében megkezdődik a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottságnak nincs „B-terve” arra az esetre, ha elbukna a Törökországgal kötött megállapodás a menekültválság közös kezeléséről. Ezt az egyezményt kell sikerre vinni – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület szóvivője.
Vágólapra másolva!

„A bizottságnak A-terve van, mégpedig az, hogy sikerre vigye a megállapodást” – mondta Mina Andreeva újságírói kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió és Ankara között márciusban létrejött egyezmény mindössze az egyik elemét képezi az unió átfogó migrációs politikájának, amelyet terveik szerint folytatni fognak.

A szóvivő kiemelte, ennek a komplex megközelítésnek egyebek mellett része a menedékkérők áthelyezését, illetve áttelepítését célzó program, az uniós menekültügyi rendszer reformja, az új sürgősségi segélynyújtási eszköz, valamint a nyugat-balkáni államok támogatása és a migrációt kiváltó okok kezelése.

Migránsok Leszbosz szigetén Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

A görög bevándorlásügyi miniszter arról beszélt egy szerdai lapinterjúban, hogy az athéni vezetés „nagyon aggódik”, és úgy látja, „mindenképpen kell egy B-terv”. A török külügyminiszter pedig néhány nappal korábban kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország „arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól.

A március 18-án kötött EU–török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög–török uniós külső határon.