Ki a müncheni gyilkos, Ali David Sonboly?

München, lövöldözés
A policeman secures the area around the shopping mall Olympia Einkaufzentrum OEZ in Munich on July 22, 2016 after gunmen went on a shooting rampage in the busy shopping centre, killing eight people in a suspected terror attack. The southern city was in lockdown after the shootings, which saw panicked shoppers fleeing the Olympia mall as armed anti-terror police roamed the streets in search of the assailants. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Egyetlen pisztollyal ölt meg kilenc embert a müncheni gyilkos, akit a német rendőrség egy iráni és német állampolgársággal is rendelkező, 18 éves férfiként azonosított. 300 lőszert vitt magával, és régóta tervezte a mészárlást. A német sajtó Ali David Sonbolyként azonosította.
Vágólapra másolva!

A rendőrség korábban annyit közölt a férfiról, hogy két éve költözött Münchenbe, ma délben azt tették hozzá, hogy ott született. Az egyelőre nem világos, hogy a két időpont között is Münchenben élt-e - és ha nem, hol.

Ali David Sonboly éppen hogy elmúlt 18 éves. A német média szerint

München Maxvorsadt kerületében élt a szüleivel.

Nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban, de - ahogy a rendőrfőnök fogalmazott - "régóta foglalkozott behatóan az ámokfutás témájával", több könyvet is találtak nála, ami arra utalt, hogy készült a terrorakcióra. A mészárlást egy 9 milliméteres félautomata Glock pisztollyal követte el, amire nem volt engedélye.

Még péntek este nyilvánosságra került egy videó, amit egy közelben lakó készített. Erről csak szavak kivehetőek, az összefüggésük sok esetben kétséges. Az biztos, hogy a gyilkos

egy ponton kijelenti, hogy "német vagyok".

Ali David Sonboly egy hamis, női nevet használó Facebook-profilt is létrehozott nem sokkal a támadás előtt. Egy posztban ingyen étkezést kínált mindenkinek, aki megjelenik a pláza McDonald's éttermében, ahol később rátámadt az emberekre. A profilt addigra törölték, mire a lövöldözés megkezdődött - írja a Guardian. A legfrissebb hírek szerint 300 lőszer volt nála, vagyis előre felkészült a tömegmészárlásra. Amikor megérkezett a McDonald'sba, az emberekre zárta az ajtót, és lőni kezdett. A legfiatalabb áldozat 13, a legidősebb 45 éves. A sérültek közül 10-en súlyos állapotban vannak.

Az éjjellátó készülékkel felszerelt rendőr kommandósok kutyákkal razziáztak szombat hajnalban a Maxvorstadt kerületben, reggel pedig megkezdték a támadó apjának kihallgatását is.

Déli sajtótájékoztatóján a müncheni rendőrfőnök azt mondta, hogy civil ruhás rendőrök több lövést adtak le a terroristára, de a boncolás adatai alapján nem találták el, végül öngyilkos lett. A rendőrség egyelőre még mindig nem tudja, miért gyilkolt meg kilenc embert és sebesített meg 27-et. A házkutatáson nem találták jelét annak, hogy kötődött volna az Iszlám Államhoz. Annyit tudnak még róla, hogy pszichiátriai kezelést kapott.