Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orlandói mészárlás: cenzúrázott az FBI

orlando lövöldözés
ORLANDO, FLORIDA - JUNE 12: Orlando police officers seen outside of Pulse nightclub after a fatal shooting and hostage situation on June 12, 2016 in Orlando, Florida. The suspected shooter, Omar Mateen, was shot and killed by police. 50 people are reported dead and 53 were injured. Gerardo Mora/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Republikánus nyomásra az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda megváltoztatta korábbi döntését, és teljes egészében nyilvánosságra hozta az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének a rendőrséggel és az FBI embereivel folytatott telefonbeszélgetéseinek a szövegét. 
Vágólapra másolva!

A hétfő reggel még szerkesztett formában és csak részlegesen publikált dokumentumok között nem volt nyoma annak a korábbi értesülésnek, hogy a merénylő, Omar Mateen felesküdött az Iszlám Állam vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira.

A „hiányos változatot” a kormányzat és az FBI illetékesei azzal indokolták, hogy

nem akartak publicitást adni a terrorszervezetek propagandájának.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke azonban ezt elfogadhatatlan cenzúrának, felháborítóan nevetségesnek minősítette, és egyenesen Barack Obama elnököt okolta a döntésért.

Korábbi felesége szerint meghasonlott őrült volt az orlandói merénylő Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elhárította a felelősséget, mondván, hogy az elnöknek semmi köze nincs a telefonbeszélgetések leirataihoz. Ez a minisztérium és az FBI döntése volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről