Orlandói mészárlás: bűnrészes lehet a feleség

Orlando, mészárlás
Orlando, 2016. június 12. Rendőrautók a Pulse Orlando melegbár közelében a floridai Orlandóban, ahol egy fegyveres lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett 2016. június 12-én hajnalban. A rendőrség megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt. A vérengzés legkevesebb ötven halálos áldozatot és ötvenhárom sebesültet követelt. A merénylőt, Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakost agyonlőtték. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)
Vágólapra másolva!
Vádat emelhetnek az orlandói tömeggyilkos, Omar Mateen felesége ellen, mert a hírek szerint ismerte a férje terveit. Állítólag megpróbálta lebeszélni a férfit a mészárlásról, de a hatóságokat nem értesítette. 
Vágólapra másolva!

Hatósági források szerint a 49 halálos áldozattal járó orlandói mészárlás elkövetőjének felesége ismerte a férje terveit, ezért vádat emelhetnek ellene – írja a Reuters. A szövetségi bíróság szerdán dönthet a Noor Salman elleni vádemelésről.

Rendőrautók a Pulse Orlando melegbár közelében a támadás másnapján Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera

A szenátus titkosszolgálati bizottságát kedden tájékoztatták a tragédiáról. Az egyik résztvevő, Angus King szenátor azt mondta:

Az NBC News információi szerint Salman azt mondta az FBI ügynökeinek, hogy

megpróbálta lebeszélni a férjét a tervéről.

Állítólag arról is beszámolt, hogy a támadás előtt egyszer ő vitte el a férjét a tragédia helyszínére, a Pulse nevű melegbárba.

A nő anyjának egyik szomszédja szerint a házasságkötése után Salman csak havonta egy alkalommal látogatta meg az anyját. A szomszéd szerint Salman anyja nem is kedvelte a férfit.

Az USA történelmének legnagyobb tömeggyilkossága

A 29 éves Omar Mateen helyi idő szerint szombat éjszaka 49 embert gyilkolt meg egy orlandói melegbárban, és legalább ennyit megsebesített. Az afgán származású, de már New Yorkban született férfi egy biztonsági cégnél dolgozott, a gyilkosságokhoz használt fegyvereket is törvényesen szerezte be.

Az apja szerint a férfi sokáig nem foglalkozott túl sokat a hitével, de ez az elmúlt időszakban megváltozhatott, mert a támadás közben állítólag hűségesküt tett az Iszlám Állam vezetőjének a 911-es amerikai segélyhívószámot tárcsázva. Szintén az apja szerint a férfit homofób indulatok vezethették, de más információk arról szólnak: maga is gyakori vendég volt a tragédia későbbi helyszínén, a Pulse nevű melegbárban.