Partnerséggel és pénzzel oldaná meg a menekültválságot az EU

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Kilenc új országgal akar partnerségi megállapodást kötni az Európai Unió, hogy visszaszorítsa az illegális bevándorlást. Egy új kártyarendszerrel pedig már hazájukból be lehetne fogadni a magasan képzett migránsokat, ha hat hónapos munkaszerződésük van. 
Vágólapra másolva!

Törökország után más államokkal is partneri megállapodást akar kötni az Európai Bizottság, hogy visszaszorítsák az Európai Unióba irányuló migrációt – mondta el Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos a Die Welt című lapnak.

Menekültek az olasz partoknál: partnerséggel szorítanák őket vissza Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Kilenc kiválasztott

A konzervatív görög politikus szerint egyelőre

kilenc országnak ajánlanak partnerséget:

Jordániának, Libanonnak, Tunéziának, Nigernek, Malinak, Etiópiának, Szenegálnak, Nigériának és Líbiának. Az együttműködés lényege, hogy pénzügyi támogatásért cserébe rávegyék a kiválasztott országokat, hogy fogadják vissza az illegális migránsokat, lépjenek fel az embercsempészek ellen és gondoskodjanak határuk hatékony biztosításáról.

Az EU azt is meg akarja akadályozni, hogy a menekültek elinduljanak az EU-ba vezető úton, ezért igyekszik bátorítani a menekültek hazájának közvetlen szomszédságában fekvő országokat, hogy az eddiginél is nagyobb mértékben nyújtsanak nekik menedéket.

Fontos, hogy a megállapodás értelmében

az EU korlátozásokat is bevezethet a partnerséget be nem tartó országokkal szemben.

„Az elképzelés az EU-Törökország megállapodáson alapul, de nem puszta másolat, hanem az egyes országok helyzetére szabott intézkedések sorozata” – tette hozzá Avramopulosz.

Közvetlenül is jöhetnének

Az EU 2020-ig

8 milliárd eurót

tud elkülöníteni a migrációs partnerségre. A hosszabb távú kezelésre pedig ősszel egy átfogó beruházási tervet is bemutatnak, amellyel 3,1 milliárd euró közösségi forrás révén akár 62 milliárd eurót meg lehet mozgatni.

A migrációért felelős biztos beszélt az úgynevezett EU Kék Kártyáról is. Ezt a magasan képzett migránsok kapnák, akiket így közvetlenül a hazájukból fogadhatnának be az uniós tagállamok. A kártya kiváltásához hat hónapra szóló munkaszerződés kellene, és az eddiginél akár egyharmaddal csökkenteni lehetne a munkavállaló és családja uniós tartózkodására feljogosító kártya kiváltásához szükséges jövedelemhatárt.