Beismerés: a NATO nem tudná megvédeni a balti államokat

Magyar katonák ellenőrzik egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép futóművét a litvániai Siauliai Légi Bázison. Magyarország ezen a napon átvette Norvégiától és Olaszországtól a Balti országok légtérvédelmét a NATO Balti Légtérrendészeti Missziója keretében.
Vágólapra másolva!
Jelenleg a NATO nem képes arra, hogy megvédje a balti államokat egy esetleges orosz támadás esetén - mondta a Die Zeit című német hetilapnak Ben Hodges amerikai tábornok, az észak-atlanti szövetség szárazföldi erőinek parancsnoka.
Vágólapra másolva!

A NATO 2014 őszén, az Ukrajnát ért orosz agressziót követően, a walesi csúcstalálkozón határozott arról, hogy a kollektív védelem reagálási idejét csökkentendő 24 órán belül a szövetség területén bárhol bevethető erőket kell felállítani, és a keleti tagállamokban is létre kell hozni a megfelelő infrastruktúrát a fogadásukra. Ilyen előretolt törzselem Magyarországon is lesz.

- mondta a Die Zeit csütörtökön standokra kerülő számában megjelenő interjúban az amerikai tábornok.

A jövő hónapban Varsóban tanácskoznak majd a NATO-tagországok állam- illetve kormányfői. Azt megelőzően mindazonáltal 24 országból 31 ezer katona részvételével Anaconda-16 fedőnéven hadgyakorlat zajlik Lengyelországban. A katonák egy képzeletbeli ellenfél, a Vörösök Uniója ellen "viselnek hadat", amely a Baltikumon át Lengyelország északi része felé próbál "előrenyomulni".