370 méter mélyről hozták fel a migránsokkal teli roncsot

Vágólapra másolva!
Az olasz haditengerészet szerdán kiemelt a Földközi-tengerből egy Szícilia partjainál tavaly elsüllyedt bárkát, amelynek fedélzetén mintegy hétszáz bevándorló lehetett. Az eset volt a migránsválság eddigi legsúlyosabb tragédiája.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint a vízi járművet körülbelül 370 méteres mélységből hozták a felszínre. A roncsot "hűtött szállítóeszközbe" helyezték a szárazföldig tartó úton, ahol a törvényszéki szakértők megkezdik a holttestek azonosítását - közölte a haditengerészet.

28-an élték túl a tragédiát

A hajó 2015. április 18-án merült el a tengerben. A katasztrófa halálos áldozatainak pontos számát eddig nem sikerült megállapítani. Azon az éjszakán több mint 700 ember lehetett a fedélzeten, többségük afrikai. A bárka egy szállítóhajó közeledtekor süllyedt el. Az utasok többsége a fedélzet alatti szinteken ragadt, és a korábbi információk szerint csupán 28-an élték túl a szerencsétlenséget.

Heves reakciók

A tragédia heves reakciót váltott ki Európa-szerte. Az Európai Unió ezt követően megerősítette a térségbeli haditengerészeti járőrözést, hogy hajói segítséget nyújthassanak a Líbiából embercsempészek hajóján érkezőknek.

Adatcsere

A szomorú tapasztalatok szerint a menekülteket szállító, de elsüllyedt hajók utasainak egy részét sosem találják meg, sokszor a halottakat sem lehet azonosítani. A most szóban forgó tragédiát követően Olaszország felvetette, hogy hozzanak létre európai hálózatot, amelynek segítségével, adatcsere útján azonosíthatják az áldozatokat.