Kiszabadult egy diáklány a Boko Haram fogságából

Abubakr Shekau a Boko Haram terrorista szervezet vezetője, elrabolt diáklányok
***ATTENTION EDITORS - PICTURES SHOWING ABDUCTED MINORS CAN BE BLURED AT YOUR DISCRETION*** A screengrab taken on May 12, 2014, from a video of Nigerian Islamist extremist group Boko Haram obtained by AFP shows a girl, wearing the full-length hijab talking to the camera at an undisclosed rural location. Boko Haram released a new video on claiming to show the missing Nigerian schoolgirls, alleging they had converted to Islam and would not be released until all militant prisoners were freed. A total of 276 girls were abducted on April 14 from the northeastern town of Chibok, in Borno state, which has a sizeable Christian community. Some 223 are still missing. AFP PHOTO / BOKO HARAM RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy erdőben találtak rá arra diáklányra, akit még két éve rabolt el a Boko Haram Nigériában. Amina Ali Nkek az első, akinek sikerült kiszabadulnia a szélsőségesek fogságából. Az Amnesty International szerint 2015 óta a Boko Haram kétezer nőt rabolhatott el.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a Boko Haram nigériai szélsőséges szervezet fogságából egy lány a több mint két éve elrabolt 219-ből - közölte a lány nagybátyja szerdán. Hozzátette, az unokahúga terhesen és traumatizáltan került elő.

Az erdőben kószált

Amina Ali Nkekire kedd este találtak rá nigériai katonák az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban lévő Sambisa erdőben.

Amina Ali nagybátyja, Yakubu Nkeki közölte:

majd hazavitték Chibokba, hogy megállapítsák a személyazonosságát.

Más lányokat is megtaláltak

Chibokban a lány találkozott édesanyjával is, majd a katonák továbbvitték a mintegy negyven kilométerre fekvő Damboa városába egy katonai támaszpontra.

Kashim Shettima, Borno szövetségi állam kormányzója közölte, a lány már úton van Borno fővárosába, Maiduguriba, de ennél több részletet nem osztott meg. Értesülések szerint

több másik chiboki lányt is megtaláltak

a nigériai hatóságok kedd este, de erről még nincsenek megerősített információk.

Az ügybe belebukott az elnök

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre fekszik Chiboktól, ahonnan 2014. április 14-én 276 diáklányt - elsősorban keresztényeket - rabolt el a radikális milícia. Több tucat lány még az emberrablást követő néhány órán belül megszökött, de 219 lány eltűnt.

Az ügy nagyban hozzájárult a korábbi elnök, Goodluck Jonathan leváltásához.

Goodluck kezdetben tagadta, hogy elrabolták a lányokat, de végül engedett a nemzetközi nyomásnak, és elfogadta a nyugati segítséget.

219 lány maradt az iszlamisták fogságában Forrás: AFP/Ho

A diáklányokról áprilisban tett közzé egy videót a Boko Haram, amelyben 15-en voltak láthatóak lefátyolozva, és azt állították, hogy jól vannak.

Rabszolgaság vagy kényszerházasság

Azt nem tudni, hány ezer embert - főként nőket, lányokat és fiúkat - rabolt el a Boko Haram a 7 éve tartó, mintegy 20 ezer ember életét követelő felkelése során. A nigériai hatóságok május elején közölték, hogy

234 nőt és gyereket szabadítottak ki

a szélsőségesek fogságából ugyancsak a Sambisa erdőségben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint

A terrorcsoport általában erőszakkal az iszlám vallásra való áttérésre, illetve kényszerházasságra kényszeríti foglyait, vagy rabszolgaságba taszítja őket.

A saría, vagyis az iszlám jog radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, támadásai mindennaposak a térségben.