Áram után már sör sincs

Vágólapra másolva!
A mély politikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuela legnagyobb sörgyártója bejelentette, hogy a külföldről importált alapanyagok hiánya miatt leállította a termelést egyetlen működő sörgyárában is.
Vágólapra másolva!

A Cervecería Polar korábban már figyelmeztetett arra, hogy csupán április végéig tudja fenntartani a gyártást. A cég a héten egymás után állította le sörgyárait, legutolsóként a Carabobo államban lévőt.

A Venezuelában készített sör több mint hetven százalékát az ország legnagyobb vállalatához, az Empresas Polarhoz tartozó Cervecería Polar főzi.

Nicolas Maduro szerint a cég hadjáratot folytat ellene Forrás: AFP/Juan Barreto

A vállalat Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányát hibáztatja a kialakult helyzetért, mivel nem bocsátotta rendelkezésére a nyersanyagok importjához szükséges dollármennyiséget.

Az államfő viszont, aki a Polar vezetését folyamatosan azzal vádolja, hogy „gazdasági hadjáratot” folytat a kormány ellen, azzal fenyegetett, hogy a leállított gyárakat államosíthatják. Az állam eddig több mint 1200 vállalatra tette rá hasonlóképpen a kezét.

Venezuelában három számjegyű az infláció mértéke, és a közgazdászok kételkednek abban, hogy az ország képes lesz az idén lejáró, 14 milliárd dollár értékű államkötvényei visszafizetésére.

Az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik.