Szijjártó Péter már nem adna hárommilliárdot a törököknek

WASZCZYKOWSKI, Witold; Szijjártó Péter
Brüsszel, 2016. március 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (j) az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján 2016. március 14-én. (MTI/AP/Virginia Mayo)
Vágólapra másolva!
Aktualitását vesztette az EU és Törökország közötti megállapodás Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben arról beszélt, hogy három pontból álló, új tervezetre van szükség, hogy megoldjuk a menekültválságot. 
Vágólapra másolva!

Nincs már értelme a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodásnak a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a tervezet teljesen elvesztette az aktualitását azzal, hogy a nyugat-balkáni országok lezárták határaikat a migránsok előtt.

Szijjártó Péter Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel Brüsszelben Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

– mondta.

Új tervezet kell

Szijjártó Péter azt is felvetette, hogy

a Törökországnak nyújtandó hárommilliárd eurós támogatást is újra kell gondolni.

Ehelyett egy három elemből álló új tervezetre van szükség. Ennek első pontja a nyugat-balkáni országok támogatása, második része az Athénnak nyújtott segítség, végezetül pedig Szijjártó szerint fel kell ismerni, hogy „nekünk nem az a felelősségünk, hogy a bevándorlóknak európai életet biztosítsunk, hanem, hogy segítsük őket abban, hogy minél előbb visszakapják a régi életüket".

Több pénzt akartak

Az Európai Unió és Törökország vezetői még tavaly egyeztek meg abban, hogy Ankara hárommilliárd euró támogatást kap, cserébe megakadályozza, hogy a menekülttáborokból ezrek induljanak útnak a görög szigetek felé. Az egyezségnek azonban eddig nem sok eredménye volt, Leszboszra továbbra is napi 1500 ember érkezik, a törökországi menekülttáborokban pedig egyre rosszabbak a körülmények.

A török miniszterelnök és az EU állam- és kormányfői a múlt héten ismét összeültek, hogy felgyorsítsák a megállapodás betartását, Ankara azonban új követelésekkel állt elő. Most már hatmilliárdot kérne, uniós vízummentességet és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását. Ezt a tagállamok többsége nem támogatja,

többen vétót emeltek

a tanácskozáson, amit ezért el kellett halasztani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!