Azonosították Abdeslam Magyarországon átutazó cinkosát

investigation Vertical COMBO PHOTO (FILES) This handout file picture released on December 4, 2015 by the Belgian police shows Najim Laachraoui, who used fake identity documents bearing the name Soufiane Kayal, and who is being searched for by the Belgian
Najim Laachraoui
Vágólapra másolva!
Azonosítottak egy fiatalembert, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését - közölte nyilatkozatában a belga főügyészség hétfőn.
Vágólapra másolva!

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Magyarországon keresztül Belgiumba. A főügyészség nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák–magyar határnál, ahol - mint később kiderült - az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

Najim Laachraoui Forrás: AFP/Belga rendőrség

Hamis papírokkal bérelt házat

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint Najim Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek. A rendőrségi beszámolók szerint a férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszel Schaerbeek negyedében található bérelt lakásban is, ahol pedig a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

Társát lelőtték

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett az a korábban Samir Bouzid néven ismert, 35 éves algériai Mohamed Belkaid, akit kedden lőttek agyon Brüsszel déli, Forest nevű negyedében egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Kétszer járt Abdeslam Budapesten

Híradások szerint kétszer is Belgiumból Magyarországra utazott szeptember folyamán Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások egyik feltételezett szervezője. A beszámolók szerint Abdeslam szeptember 9-én parkolt le a budapesti Keleti pályaudvar közelében, majd háromnegyed órányi időzés után autójával visszaindult Belgiumba. Szeptember 17-én tért vissza Budapestre, szintén Németországon és Ausztrián át. Két órát parkolt ugyancsak a Keleti pályaudvar közelében, ahová szíriai migránsok ezrei érkeztek.

Magyarországon találkoztak

A feltételezhetően második alkalommal Belgiumba szállított Abdelhamid Abaoud - a támadások másik fő szervezője - unokahúgának azzal dicsekedett, hogy a migránshullámmal tért vissza titokban Európába. A belga RTL televízió az internetes oldalán december 2-án azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Abdeslam két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.