Megszakadt a katonai forródrót a két Korea között

Észak-Korea, Fokozódó feszültség Észak-koreában, dél-koreai határőr a keszongi különleges gazdasági övezet bejáratánál
Vágólapra másolva!
A Keszong ipari parkot katonai övezetnek nyilvánította Phenjan.
Vágólapra másolva!

Megszakította a két Korea fővárosát összekötő telefonkapcsolatot Phenjan. Az észak-koreai vezetés azt is közölte, hogy a Keszong ipari parkot katonai övezetnek tekinti.

Korábban Szöul leállította a Keszong ipari parkot, tiltakozásul az északi rakétaindítás miatt. A phenjani rezsim ezt hadüzenetnek nevezte, írja a BBC. Az ipari park a két Korea együttműködésének egyik utolsó területe – és nem mellesleg jelentős bevételi forrás is Phenjan számára.

Nem először áll le az élet a keszongi különleges gazdasági övezetben Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A pénz miatt

Szöul szerint azért állították le Keszongot, hogy Észak-Koreának kevesebb pénze legyen a nukleáris és a rakétakísérletekre.

Keszong 2004-ben kezdett működni, azóta

Észak-Koreának 560 millió dollárnyi (154 milliárd forintnyi) bevétele volt belőle,

mondta Hong Jongpio, az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatokért felelős dél-koreai miniszter.

- mondta.

A minisztérium bejelentette, hogy értesítették Észak-Koreát Keszong bezárásáról, és segítséget kértek az ott tartózkodó dél-koreai állampolgárok hazajuttatásához.

Az újraegyesítés próbája

Keszongot sokan a két Korea újraegyesítésének afféle próbaterepének tekintették.

Az ipari parban Dél-Korea pénzügyi és technológiai tőkéje találkozott az olcsó észak-koreai munkaerővel.

2015-ben 124 dél-koreai cég 54 ezer észak-koreai embernek adott munkát, akik körülbelül 500 millió dollár értékben állítottak elő termékeket.

A cégek kiakadtak

A dél-koreai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy kárpótolni fogja a Keszongban működő cégeket.

Az ipari parkban működő dél-koreai cégek főleg haraggal és csalódottsággal reagáltak Keszong bezárására, írja az AP hírügynökség. A keszongi vállalatokat tömörítő szervezet szerint a lépés

Nő a feszültség

A kettészelt félszigeten azóta nő a feszültség, hogy a kommunista rendszer felújította a kísérleti atomrobbantásokat, majd pedig vasárnap műholdat bocsátott fel.

Közvetlen vonalak

Észak- és Dél-Korea vezetését 3 közvetlen telefonvonal köti össze – ezeket nevezik forródrótnak. Az egyiket a fegyveres erők használják, a második a demilitarizált övezetben működő ENSZ-misszióhoz vezet, a harmadik pedig a Vöröskereszté.

A forródrótokat arra használják, hogy incidensek esetén a két állam katonai és politikai vezetése gyorsan tudjon közvetlen kapcsolatot létesíteni, ezzel is csökkentve a feszültséget. Végső soron

a háborút kerülik el

vele – a két Korea között egyébként hivatalosan még mindig csak tűzszünet van életben, és nem béke.

Phenjan nem először szakítja meg a közvetlen összeköttetést: 2013-ban a kapcsolatok enyhülése után kapcsolta vissza a telefonvonalakat.