Gyilkosságokkal dicseketett, vizsgálat indul a Fülöp-szigeteki elnök ellen

drugs Horizontal
This picture taken on October 29, 2016 shows police officers investigating a crime scene where two alleged drug dealers were gunned down by unidentified men in Manila. / AFP PHOTO / Noel CELIS
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított csütörtökön a Fülöp-szigeteken az emberi jogok felett őrködő helyi szervezet az elnök egyik múlt heti kijelentésével kapcsolatban, miszerint polgármesterként saját kezűleg is végzett feltételezett kábítószeres bűnözőkkel.
Vágólapra másolva!

Jose Gascon, a délkelet-ázsiai ország emberjogi bizottságának elnöke kijelölt egy csoportot arra a feladatra, hogy járjon utána Rodrigo Duterte vallomásának.

Forrás: AFP/Noel Celis

Duterte eddig hol tagadta, hol elismerte a halálosztagok működésében játszott szerepét,

december közepén viszont eldicsekedett

azzal, hogy Davao vezetőjeként 1988-ban, hogy a rendőröknek példát mutasson, saját kezűleg végzett olyanokkal, akiket bűnözőnek tartott. Ezt szerdán Ernesto Abella elnöki szóvivő is megerősítette, mondván, hogy az államfő korábban három emberrel végzett egy rendőrségi művelet keretében.

A hatóság már vizsgálódott egyszer

A vizsgálatot végző bizottság egy független kormányzati hatóság, amelynek jogában áll eljárást indítani a rendfenntartó erők tagjai és más olyan tisztségviselők ellen, akik számlájára kínzásokat, gyilkosságokat és az alkotmányos jogok további megsértését írják.

A testület Duterte polgármestersége idején már vizsgálta azokat a vádakat, amelyek szerint a politikus irányította a kábítószeresek ellen a városban fellépő és több mint ezer ember életét kioltó halálosztagokat, de a politikus ellen nem indult eljárás.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden felszólította a Fülöp-szigeteki hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, hiszen "egyértelműen gyilkosságokról" van szó.

A délkelet-ázsiai ország elnökére az elmúlt időszakban bírálatok össztüze zúdult vitatott kábítószer-ellenes harca miatt. A kampány Duterte június végi hivatalba lépése óta több mint ötezer emberéletet követelt. Számtalan állítólagos drogdílerrel végeztek maszkos ítéletosztók. Múlt héten két ellenzéki szenátor kijelentette: a manilai törvényhozás kezdeményezheti Duterte leváltását beismerő vallomása miatt.