Forgalomban maradhatnak a kivonásra ítélt venezuelai bankjegyek

Horizontal
Az óriási infláció közben napról napra kevesebbet ér a bolivar
Vágólapra másolva!
Meghosszabbították az eddig forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyek használatát a hiperinfláció sújtotta Venezuelában, miután a forgalomból történő kivonásuk zavargásokat és fosztogatásokat váltott ki.
Vágólapra másolva!

Venezuela egyes részein zavargások és fosztogatások voltak az elmúlt napokban, miután a kormány kivonta a forgalomból az eddig használatban lévő legnagyobb címletű bankjegyet. Az országban készpénzhiány alakult ki, és tömegek készpénzben lévő megtakarításai váltak értéktelenné, miután a 100 bolívaros bankót kivonták, az új címlet, az 500 bolívaros viszont még nem került forgalomba.

A zavargások hatására Nicolás Maduro elnök szombaton egy televíziós beszédében bejelentette, hogy

a régi bankjegyek érvényességét január 2-ig meghosszabbítják.

Azzal indokolta az új címletű bankjegyek bevezetésének késlekedését, hogy az azokat szállító három repülőgép ellen "szabotázs történt". Részleteket nem közölt az állítólagos szabotázsról.

Az óriási infláció közben napról napra kevesebbet ér a bolívar Forrás: AFP/George Castellanos

Venezuelában a legmagasabb az infláció jelenleg. A kormány a héten három napot adott az embereknek, hogy beváltsák a 100 bolívarosokat, mielőtt azok elértéktelenednek. Az intézkedést a kormányzat a kolumbiai határnál tevékenykedő, valutaüzér bűnszervezetek miatt tartotta szükségesnek, holott szakértők figyelmeztettek, hogy a bankók hirtelen kivonása zűrzavart okozhat.

A bankok előtt egész héten hosszú sorok kígyóztak, az emberek arra vártak, hogy beválthassák százbolívarosaikat. Sokan nem tudtak még tankolni sem, hogy munkába menjenek, rengetegen nem tudnak élelmiszert vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni.