Tizenkét boldog ember biztosan lesz karácsonykor

Vágólapra másolva!
Tizenkét elítélt amnesztiát kap karácsonykor Ausztriában - közölték az illetékes szervek vasárnap. Tizenegy férfi és egy nő hétfőn hagyhatja el a börtönt büntetésének letöltése előtt
Vágólapra másolva!

Az amnesztia olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akiknek büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. Feltétel továbbá, hogy a büntetés legalább egyharmadán már túl kell lenniük, valamint nem lehet több hátra, mint 18 hónap.

A közkegyelemre javasoltak névsorát az Igazságszolgáltatási Intézet vezetője terjeszti elő az igazságügyi minisztériumnak, az amnesztia kihirdetése minden elítélt esetében a köztársasági elnök jóváhagyását követően történik. Mivel a decemberben megválasztott köztársasági elnököt, Alexander Van der Bellent január 26-án iktatják be hivatalába, a szövetségi elnöki feladatokat a három parlamenti elnök látja el.

A karácsonyi amnesztiának a 19. századig visszanyúló hagyománya van Ausztriában. Egyedül 1938 és 1945 között szünetelt, 1946-tól azonban újra évente kaptak kegyelmet rabok az ünnepekkor. 2013-ban 18-an, 2014-ben 30-en, tavaly pedig húszan részesültek karácsonyi amnesztiában.