Félmillió gyerekhez nem jutnak el a segélyek Szíriában

szíria, aleppó, kislány
ALEPPO, SYRIA - APRIL 29: A health worker carries a girl, who has been rescued from the wreckage, after the helicopters belonging to the Syrian army carried out a barrel bomb attack on a medical center in the opposition controlled Bustan al-Qasr neighborhood of Aleppo, Syria on April 29, 2016. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Csaknem félmillió, ostromzár alatt élő szíriai gyerekhez nem jut el a humanitárius segítség - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja szerdán Berlinben. Az UNICEF tizenhat ostromlott város kiskorú lakóihoz képtelen volt eljuttatni a segélyeket az utóbbi hónapokban. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Gyermekalapja újból felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy óvják a legkisebbek életét.

A gyerekeknek nap mint nap szembe kell nézniük a légicsapásokkal és a harcokkal, valamint a víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal. Az elmúlt időszakban több ezer kiskorú vesztette el otthonát, és várja védtelenül a tél beálltát - mutatott rá a szervezet.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Az UNICEF értesülései szerint idén 84, részben célzott, iskolák elleni támadásban legalább 69 gyerek vesztette életét, és sokan megsebesültek. A szíriai oktatási intézmények egyharmada bezárt a csaknem hat éve tartó konfliktus miatt.

Különösen siralmas a gyerekek helyzete a rommá bombázott Aleppóban - mutatott rá az UNICEF szíriai irodájának vezetője, Hanaa Singer, aki nemrég felkereste az egykor virágzó észak-szíriai nagyvárost. "A szüntelen lövöldözés és a robbanások zaja fülsiketítő" - írta.

Az UNCEF szerint

csaknem hatmillió gyerek van ráutalva a segélyekre, sokaknak szinte semmijük sincs.

A szervezet azt tervezi, hogy idén télen 700 ezer gyereket óv meg a hidegtől a többi között téli ruhák és meleg takarók szétosztásával.