Meghalt a zürichi iszlám központnál lövöldöző férfi

Vágólapra másolva!
Halott az a férfi, aki Zürichben egy mecsetként is működő iszlám központban tüzet nyitott, három embert súlyosan megsebesítve – közölte kedden a svájci Zürich kanton rendőrsége, megerősítve, hogy a lövöldözés helyszíne közelében előző nap talált holttest a támadóé.
Vágólapra másolva!

Hárman súlyosan megsebesültek abban a lövöldözésben, amely hétfő este a zürichi főpályaudvar közelében, egy iszlám központnál történt – adta hírül az SDA svájci hírügynökség, megerősítve a korábbi svájci lapértesüléseket.

A rendőrség – szemtanúkra alapozott – közlése szerint egy ismeretlen,

30 év körüli férfi imádkozókra lőtt rá este fél hat körül,

majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Mindhárom sebesült állapota súlyos, valamennyien férfiak: 30, 35 és 56 évesek.

Forrás: Origo

A tájékoztatás szerint a hatóságok azonosították a gyanúsítottat, akivel kapcsolatban további részletek nem derültek ki. A nyomozás eredményéről délután 2 órakor tartanak sajtótájékoztatót. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a zürichi főpályaudvar közelében található, szomáliaiak által látogatott iszlám központba hétfőn este fél hat körül

rontott be egy 30 év körüli férfi, és válogatás nélkül több lövést is leadott az épületben imádkozókra,

majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség néhány órával az ámokfutás után egy holttestre bukkant a központtól nem messze, de akkor még nem tudta megmondani, van-e összefüggés a halott és a lövöldözés között.

A támadásban súlyosan megsebesült egy 30, egy 35 és egy 56 éves férfi.

A támadásról itt nézhet képeket.

2009 óta nem épülhet új minaret

A szóban forgó zürichi iszlám központ részben mecsetként működik. Imádkozás mellett tudományos szemináriumoknak is helyet ad, és feladatai közé tartozik a muszlim kultúra ápolása. Zömmel szomáliaiak látogatják.

Svájcban igen ritkák a fegyveres támadások, jóllehet régi hagyomány, hogy a férfiak megtartják fegyverüket a kötelező katonai szolgálatuk után, ennélfogva

sok lőfegyver van a lakosság birtokában.

Az alpesi ország 8,3 millió lakosának kétharmada kereszténynek vallja magát, de egyre több a muszlim hitű. Arányuk 5 százalékra emelkedett, nagyrészt a volt Jugoszláviából érkezett bevándorlók miatt.

2009-ben népszavazás tiltotta be újabb minaretek építését az országban.