Putyin gázvezetéket avatott

Vágólapra másolva!
Putyin személyesen adta át a Krímet Oroszországgal összekötő földgáz-vezetéket, amely teljes egészében biztosítja a Krím-félsziget energiafüggetlenségét Ukrajnától.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Föderáció által 2014-ben bekebelezett Krímet mostantól egy összességében 358,7 kilométer hosszúságú cső köti össze a Krasznodari határvidék gázhálózatával. A vezeték kapacitása elegendő a félsziget teljes mértékű ellátására – jelentette ki Vlagyimir Putyin az átadási ünnepségen.

Sőt, a Krímre ily módon eljutó gázmennyiségből még arra is futja majd, hogy két, egyenként 470 megawatt teljesítményű elektromos erőművet is ellásson. Ezáltal

teljesen megszűnik a terület Ukrajnától való energiafüggősége

– közölte az orosz államfő.

A félsziget elektromos energia igénye a téli időszakban 1,1-1,2 ezer megawatt körüli. Ennek zömét korábban Ukrajna szállította. A terület annektálása óta – az újabb energiaforrások kiaknázása és különböző mobil áramtermelő állomások révén – sikerült ugyan kiváltani az ukrán függőséget, de a közeljövőben létesítendő gázüzemű erőművek révén végképp lecsatlakozhat az ukrajnai vezetékekről.

Az orosz Sztrojgazmontazs által lefektetett földgázvezeték építési munkálataiban mintegy 1200 ember, 460 gép és 40 hajó közreműködött – adta hírül a RIA Novosztyi.