Megállapodás született a szíriai tűzszünetről

Vágólapra másolva!
Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Éjféltől tűzszünet lép életbe Szíriában. A szíriai kormány és a lázadó csoportok megállapodtak a fegyvernyugvásról, és megkezdődnek a béketárgyalások. Törökország és Oroszország kezeskedik az egyezmény betartásáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tárgyal a moszkvai Kremlben 2016. december 29-én. Putyin ezen a napon bejelentette, hogy megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Klimentyev

A BBC török forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a tűzszüneti megállapodásba nem értendő bele a két nagy szíriai dszihádista szervezet, az Iszlám Állam és a korábban al-Nusra Frontnak nevezett Jabhat Fateh al-Sham.

Szíria második legnagyobb városára, Aleppóra viszont feltehetően kiterjed majd a tűzszünet,

legalábbis erről tárgyal Oroszország és Törökország a hónap elején.

Vlagyimir Putyin elmondása szerint három dokumentumot írtak alá:

  • a szíriai kormány és az ellenzék közötti tűzszünetről
  • a tűzszünet betartását ellenőrző intézkedésekről
  • és a béketárgyalások megkezdéséről

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy egyetért a védelmi minisztérium javaslatával a szíriai orosz katonai jelenlét csökkentéséről, de hangsúlyozta: Oroszország folytatja a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen, és továbbra is támogatja a szíriai kormányzatot.