Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orosz-amerikai egyeztetés lesz Aleppó keleti részének kiürítéséről

Horizontal MIDDLE EAST CIVIL WAR CIVILIAN POPULATION AIR RAID BOMBARDMENT CONSEQUENCES OF WAR VICTIM CHILD IN WAR IN TEARS AFRAID
Syrian men carry injured children amid the rubble of destroyed buildings following reported air strikes on the rebel-held neighbourhood of Al-Mashhad in the northern city of Aleppo, on July 25, 2016. Air strikes and barrel bomb attacks killed 16 civilians in rebel-held parts of Aleppo province, with rebel rocket fire onto government areas killing three more, the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights said. / AFP PHOTO / Baraa Al-Halabi
Vágólapra másolva!
Genfben egyeztetnek kedden és szerdán orosz és amerikai szakértők a szíriai kormány ellen harcoló felkelők Aleppó keleti részéből történő kivonásának útvonaláról és határidejéről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az útvonalról és az ütemezésről szóló megállapodás megkötése után tűzszünet lép majd életbe.
Vágólapra másolva!

Lavrov ugyanakkor azt is közölte, hogy terroristaként fogják kezelni azokat a fegyvereseket, akik nem hajlandóak elhagyni Aleppó keleti részét. John Kerry amerikai külügyminiszter javaslata azt tartalmazza, hogy határozzanak meg útvonalakat is időpontokat, hogy valamennyi fegyveres elhagyhassa a területet – számolt be a TASZSZ.

Közben újabb városrészt foglalt el Aleppó keleti részén a szíriai hadsereg, amely ezzel a 2012 óta a felkelők ellenőrizte keleti városrész több mint kétharmadát tartja már ellenőrzése alatt. Hírügynökségi beszámolók szerint hétfőre virradóra több tucat rakéta csapódott be az ostrom alatt álló nagyváros keleti felén.

Civilek százai haltak vagy sebesültek meg a légitámadásokban Forrás: AFP/Baraa Al-Halabi

A légitámadások elleni védekezésül otthonukban minden lámpát leoltottak, és az áramgenerátorokat is kikapcsolták a helybeliek.

A kelet-aleppói offenzíva november 15-i kezdete óta több mint háromszáz civil, köztük 44 gyermek vesztette életét a városrészben,

míg Aleppó nyugati, kormányerők ellenőrizte részén 69 polgári személy, köztük 28 gyermek lelte halálát. A harcok elől több mint 50 ezren menekültek el Kelet-Aleppóból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről