Őrizetben a kurdbarát párt 118 vezetője Törökországban

TURKEY July Ankara 2016 Turkish President Recep Tayip Erdogan attempted military coup ANKARA, TURKEY - JULY 24: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to people demonstrating against Parallel State/Gulenist Terrorist Organization's failed military
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
A török parlament második legnagyobb ellenzéki pártja, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja mintegy 120 vezetőjét vették őrizetbe a török hatóságok. Ez is Recep Tayyip Erdogan elnök válaszlépése lehet a 44 halálos áldozatot követelő isztambuli robbantásos merényletre.
Vágólapra másolva!

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) legalább 118 vezető tisztviselőjét vették őrizetbe Törökországban, két nappal a 44 halálos áldozatot követelő isztambuli robbantásos merénylet után. A razziában félezer rendőr, páncélautók, vízágyúk és a különleges egységek vettek részt.

A HDP a tavalyi választásokon 59 képviselővel a második legnagyobb ellenzéki pártként került be az 550 fős törvényhozásba.

Az érintetteket egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy – sok más HDP-s politikushoz hasonlóan – tagjai az Ankara által terrorszervezetnek tartott, a kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK), amely 1984 óta fegyveres felkelést folytat Törökországban.

Helyszínelők az isztambuli robbantások helyszínén, egy labdarúgó-stadion mellett Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

A hatósági fellépés előtt, vasárnap biztonsági tanácskozást tartottak Recep Tayyip Erdogan államfő, a miniszterelnök, a kormányfőhelyettesek és több miniszter jelenlétében. Az ülés után a török légierő csapást mért a kurd szeparatisták 12 hadállására az észak-iraki Zap térségében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Turkish Presidency / Yasin Bulbu

A biztonsági tanácskozást azért hívták össze, mert szombat este az isztambuli Besiktas labdarúgóklub stadionja közelében a PKK-hoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű szélsőséges csoport robbantásos merényletet hajtott végre rendőrségi célpontok ellen.

Az incidens halálos áldozatainak száma 44-re emelkedett, közülük 36-an rendőrök és nyolcan civilek.

Mint arról az Origo is beszámolt, a radikális csoport az internetes oldalán jelentette be, hogy tagjai követték el a kettős robbantásos merényletet. Úgy fogalmaztak: nem a török nép a közvetlen célpontjuk, hanem Abdullah Öcalanra, a PKK börtönben tartott vezetőjére és a PKK ellen az ország délkeleti részén folytatott török katonai műveletekre akarják felhívni a figyelmet.