Tunéziában hozna létre menekülttábort a német kormány

Vágólapra másolva!
A Földközi-tengerből kimentett migránsoknakTunéziában kellene létrehozni egy ideiglenes tábort a német belügyminisztérium terve szerint – értesült a Der Spiegel német lap.
Vágólapra másolva!

Idén rekordszámú migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren át: november végére 171 ezer fő, többségük Afrikából. A német belügyminisztérium most azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió szállítsa vissza őket az afrikai kontinensre, Tunéziába, ahol ideiglenes menekülttábort építenének.

Itt várhatnák meg a migránsok és a menekültek, míg a menedékkérelmüket elbírálják

Németországban, vagy ahová benyújtották. Az afrikai térségben jelenleg Tunézia a legstabilabb állam politikailag.

Az EU kívül nem lehet elbírálni a kérelmet?

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel, hogy Afrika partjainál menekülttábort kellene létesíteni a bevándorlás kezelhető mederben tartásához. A magyar kormányfő Líbia partjait javasolta. Akkor, szeptemberben az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud úgy reagált, hogy az uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek elbírálását az EU határain kívül.

A belügyminisztérium – mint arról a Der Spiegel beszámolt – már megkereste Olaszországot, illetve az Európai Bizottságot. Terve mögött ugyanakkor az az aggodalom is áll, hogy 2017-ben – azaz a német parlamenti választások évében - újabb menekültáradat fenyegetheti Európát.