Egy következő Aleppó miatt aggódik az ENSZ szíriai különmegbízottja

Vágólapra másolva!
A harcok Szíria-szerte történő beszüntetése létfontosságú lenne ahhoz, hogy elkerülhető legyen egy Aleppó ostromához hasonló következő gyilkos csata - jelentette ki csütörtökön Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.
Vágólapra másolva!

A világszervezet legutóbbi adatai szerint az elmúlt egy héten legalább 35 ezer embert - civileket és fegyveres lázadókat - sikerült evakuálni az észak-szíriai nagyvárosnak a kormányerők által visszafoglalt keleti feléből.

- figyelmeztetett Mistura.

Szavaival az ENSZ-diplomata nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Bassár el-Aszad elnök oldalán harcoló, Oroszország és Irán katonai támogatását élvező erők aleppói győzelmük után a még lázadó kézen lévő Idlíb ellen indíthatják következő hadjáratukat.

Több mint 4 ezer felkelőt evakuáltak Kelet-Aleppóból

Több mint 4 ezer felkelőt evakuáltak csütörtökre virradó éjjel Kelet-Aleppó utolsó, még a szíriai ellenzék kezén lévő körzetéből - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Az ICRC szerint a városrész kiürítésének folyamata péntekig tart. Az evakuálások december 15-i kezdete óta így már csaknem 34 ezren, köztük fegyveres felkelők és civilek hagyták el a szóban forgó körzetet - mondta az AFP francia hírügynökségnek Ingy Sedky, a vöröskereszt bizottságának szíriai szóvivője. "Az evakuálások egész nap és egész éjjel folytatódnak, és valószínűleg még holnap (pénteken) is tartanak.

Még ezreket kell kimenekíteni,

de pontos adatok nincsenek arról, hogy még hányan maradtak a városrészben. Az ICRC szerint a súlyos sebesülteket és betegeket már biztonságba helyezték. A szíriai kormány eddig még semmilyen hivatalos adatot nem közölt a kelet-aleppói evakuálási műveletekről.

Ha véget ér a mostani kimenekítési procedúra, a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai rezsim bejelentheti, hogy teljesen visszafoglalta az észak-szíriai várost, ami a csaknem hat éve tartó polgárháború legfontosabb kormányzati győzelmeként értékelhető.

Aszad a Sana állami hírügynökség csütörtöki jelentése szerint azt mondta, hogy a kormányerők aleppói sikere győzelem mindenki számára, aki "a terror elleni harcot" támogatja. Utóbbiak közül a szíriai elnök szoros szövetségeseit, Iránt és Oroszországot említette. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának csütörtöki moszkvai tanácskozásán kijelentette, hogy a 2015 szeptemberében indult orosz légicsapások során 35 ezer fegyverest öltek meg Szíriában.

Mindenki terrorista, aki nincs velük

A szíriai kormány minden ellene harcoló felkelőt terroristának bélyegez. Aszad egy magas rangú iráni küldöttséggel tartott találkozót követően kijelentette: a harcmezőn elért sikerek alapvető fontosságú lépést jelentenek abba az irányba, hogy Szíria egész területén megszűnjön a terrorizmus, illetve megfelelő körülmények legyenek a háború lezárását célzó megoldáshoz.

A véres konfliktus 2011 óta több mint 310 ezer halálos áldozatot követelt, és a lakosság több mint felét kényszerítette otthona elhagyására.