Mindkét elnökjelölt leadta szavazatát

osztrák választások
Presidential candidates Alexander Van der Bellen (L) of Austrian Greens and Norbert Hofer (R) of Austrian Freedom party attend a television discussion after the second round of the Austrian President elections on May 22, 2016, at the Hofburg palace in Vienna. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Mindkét elnökjelölt leadta szavazatát az ausztriai államfőválasztáson, és győzelmi esélyeikről mindketten visszafogottan nyilatkoztak. Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata politikus is szavazott délelőtt, el is árulta, kire adta a voksát.
Vágólapra másolva!

Leadta szavazatát mindkét elnökjelölt az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulójában.

Alexander Van der Bellen, a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező politikus feleségével együtt szavazott.

Arról beszélt, hogy a választási kampány nagyon érdekes, azonban igen fárasztó volt.

Alexander Van der Bellen elnökjelölt fárasztó kampányra panaszkodott Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig a szavazás után reményét fejezte ki, hogy 50 százalék feletti eredményt ér el. Kijelentette, hogy nem akar népszavazást Ausztria EU-ból való kilépéséről. Úgy vélte, államfőként kiállna az EU mellett, amely "pozitív irányba" fejlődik. Arról is beszélt, hogy különbséget kellene tenni a menekültek és a bevándorlók között.

Van der Bellen kihívója, Norbert Hofer 50 százalék feletti eredményre számít Forrás: AFP/Herbert Pfarrhofer

Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata politikus is szavazott. Elárulta, hogy Van der Bellenre adta a voksát. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is szavazott. Elmondta: bizakodó és reménykedő, ám szoros eredményre számít. Eva Glawischnig, a Zöldek elnöke a szavazása után arról beszélt, hogy az új államfő reményei szerint nem megoszt, hanem hidat épít majd.

Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben 13 órakor zártak a szavazóhelységek. A Der Standard osztrák lap szerint Bregenz belvárosában igen kevesen voksoltak, a város többi választókörzetében "átlagos" volt a részvétel. A beszámolók szerint Bécsben sokan szavaztak délelőtt. A májusi második fordulón a fővárosban majdnem 70 százalékos volt a részvétel.

Kiábrándíthatta az embereket a kampány

Az országos választási részvétel a tavaszi első fordulón 68,5 százalékos volt, a májusi második fordulón a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. A szakértők azt várják, hogy most ennél kevesebben járulnak az urnák elé, mivel

a csaknem egy éven át tartó választási kampány miatt az embereket nehezebb mozgósítani, kiábrándultak a politikából és bizalmatlanok lettek.

A tartományokban eltérő időpontban tartanak nyitva a szavazóhelyek. A hivatalos urnazárást követően délután 17 órakor ér véget a választás, a közvélemény-kutatók első becslései ekkorra várhatók. Előzetes eredmények este fél nyolc után lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kezdik el számolni, ezért hivatalos végeredmény hétfőn este lesz.